Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Horník z Mostecka vzkazuje kolegům z Paskova: Stávkoval jsem 22 dní, poradím, jak na to

Autor: Helena Lacinová, geok - 
27. září 2013
17:04

Boj ostravských horníků o zachování Dolu Paskov, sledují jejich mostečtí kolegové. Vlastimil Reif (57) z Litvínova je jeden z těch, kteří v roce 2000 nasadil krk za zachování hlubinného Dolu Kohinoor na Mostecku. Pod zemí s pětačtyřiceti kolegy strávil 22 dní.

A vyfárali, až když měli výhodnou dohodu v kapse! „Každopádně by neměli o tom, že chtějí zůstat v dole a stávkovat, mluvit dopředu. My jsme se rozhodli na noční a oznámili jsme vedení, že už nevyfáráme,“ zavzpomínal horník v penzi.

Zásoby po telefonu

„Také jsme měli dopředu domluvené zásobovaní. Důlním telefonem, který nebyl odposloucháván, jsme byli ve spojení s kuchyní a kuchařky nám posílaly jídlo,“ prozradil tehdejší rebel. „V podzemí to nebylo lehké, ale věděli jsme, proč jsme tam. Když vyfáráme, jednat už s námi nebudou. Hrozili nám paragrafy,“ dodal

Zachránili práci

Co se tehdy dalo uhrát, uhráli. „Zachránili jsme práci pro čtyři sta padesát lidí,“ řekl. Útlum dolu byl v rámci dohody rozložen do pěti let. Zaměstnancům v útlumovém programu byly zajištěny slušné finanční podmínky. Stávkující si vymohli beztrestnost. „Nedejte se. Je lepší práci mít, peníze z odstupného se rychle rozkutálejí,“ vzkázal přes Blesk muž.

Proč stávkovali v Mostě

Důvodem připravované stávky byla skutečnost, že tehdejší vedení Mostecké uhelné společnosti nesplnilo podmínky, které horníci žádali na předcházející jednodenní stávce na povrchu kvůli uzavření dolu.

aluman ( 28. září 2013 18:44 )

Proč bych jim měl radit. Mě také nikdo neradil. To je na každém jak se v takové situaci nebo vůbec ve všech životních situacích zachová. Jestli bude hledat řešení nebo jestli bude fňukat a svalovat své problémy na druhé a obviňovat je z nich přes to že si tím nemá žádnou šanci pomoci. Horníci byli za minulého režimu nedotknutelní páni, skoro přímo hrdinové, finančně těžce nadhodnocení, jenže ona se od té doby realita dost změnila. Pokud jim to za to téměř čtvrtstoletí ještě nedošlo, tak chyba bude asi na jejich straně, ne? Pokud to nedochází ani tobě, budeš na tom s inteligencí a přizpůsobivostí asi stejně jako oni a měla by jsi začít urychleně něco se sebou dělat, jinak hrozí i tobě, že tě jednou realita pěkně tvrdě shodí po čuni na tvrdou zem z vysněných nereálných výšin.

jity ( 28. září 2013 17:55 )

Ano měl bys jim poradit, kde mají hledat jinou práci, když tam nic není. Ono jim stejně nic jiného nezbude, tak proč jim ještě nadávat.

aluman ( 28. září 2013 14:26 )

Rozhodně se horníci chovají hloupě a trucovitě jako malé děti. S faktem vysoce prodělečné těžby nikdo nic neudělá. Jenže horníci si ve své nabubřelosti myslej že jsou něco víc, něco lepšího než tisíce jiných co přicházejí dnes a denně o práci jelikož i jiné podniky končí kvůli ztrátovosti vinou nedostatečné poptávky po jejich produktech nebo z podobných důvodů. Nikdo z ostatních nebrečí a nedělá takový cirkus jako horníci, nesnaží se změnit nemožné ale snaží se najít si jinou práci.

jity ( 28. září 2013 13:27 )

dobře, ale tady jsou horníci právě ti nejhorší podle chytrých diskutujících.

aluman ( 28. září 2013 11:17 )

Odměny a platy šéfů jdou až ze zisku po odečtení nákladů do kterých patří platy horníků

Zobrazit celou diskusi