Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Motoristé, pozor! Víme, o kolik zdraží povinné ručení

Povinné ručení se prodraží
Povinné ručení se prodraží  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
26. září 2013
12:39

Motoristy čekají od příštího roku nepříjemné změny. Kvůli legislativním změnám budou muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Povinné ručení se zdraží minimálně o deset procent.

Právní změny platné od ledna 2014 zvýší náklady pojišťoven v povinném ručení o zhruba tři miliardy korun. Jakým způsobem pojišťovny tento růst nákladů promítnou do cen, je na jejich rozhodnutí, pravděpodobně se však neobejdou bez výrazné úpravy cen pojistek, řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.



Nařízení vlády s účinností od 1. září 2013 stanovilo pojišťovnám platit paušální náhradu 5600 Kč za každou hodinu zásahu hasičů. Vedle toho od ledna vznikne povinnost odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení do Fondu zábrany škod.

Ceny pojistek výrazně ovlivní i novela občanského zákona, která zejména přinese vyšší náhrady škod pro poškozené klienty. Nejvýznamnější změny se projeví u náhrady újmy na zdraví, kde se bude například odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění posuzovat individuálně, nikoliv na základě vyhlášky. Pojišťovny budou muset přihlížet k situaci poškozeného. Zřejmě přibude soudních sporů, proces likvidace prý bude složitější. "Chybí kritéria pro posuzování jednotlivých případů," poznamenal výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Velké pojišťovny po několika letech zlevňování povinného ručení zvedly letos sazby pojistek v průměru o tři procenta. Se zdražením začaly některé z nich již v loňském roce. U rizikových klientů je ale zdražení citelnější a dosahuje několik desítek procent.

Zatímco řidiči jezdící ohleduplně a bez nehod změnu ceny v souvislosti s novým občanským zákoníkem prakticky nepocítí, rizikoví řidiči musí počítat s navýšením v průměru o devět až 12 procent, uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger. Povinnost odvádět tři procenta z pojistného do Fondu zábrany škod se podle něj dotkne téměř všech klientů. "Všem řidičům v průběhu října nabídneme možnost zafixovat cenu povinného ručení na tři roky dopředu," doplnil.

jarekn ( 22. října 2013 12:54 )

Zdraží se i povinné ručení, které jsem uzavřel teď? Na http://www.1pojistenionline.cz jsem našel fajn cenu, tak doufám, že mi postupem času bude zlevňovat v důsledku bonusů a ne že zdraží také.

milan_123 ( 27. září 2013 13:56 )

Ručení zdraží až o 20%. Nečekajte a uzavřite si levné ručení přes www.povinneruceniceny.cz

vonrichthofen ( 26. září 2013 17:35 )

je vidět, že ekonomika není tvá silná stránka.

andreslawicky ( 26. září 2013 14:30 )

Snad zdraží pov.ručení tak že konečně bude lůza sedět doma na p.r.d.e.li a budou volné silnice zdražit pov.ručení o 100% a benzín taky snad potom bude na silnicích volno a lůza bude sedět u kamen

demiro ( 26. září 2013 14:03 )

Víte pendrek a šíříte poplašnou zprávu!!!

Zobrazit celou diskusi