Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výročí 100 let od narození legendárního fotbalisty Josefa Bicana

Autor: Jindřich Bíč, geok - 
22. září 2013
06:20

Nejlepší hráč, který kdy hrál českou ligovou soutěž. Během jednoho zápasu dokázal Pepi Bican dát i sedm gólů a nakonec jich do sítě soupeřů nasázel neuvěřitelných 644.

Josef Bican se pyšnil vynikající technikou, skvělou orientací ve vápně, chirurgicky přesnou střelou oběma nohama a bezchybnou hrou hlavou.

Přesto mu sláva nikdy nestoupla do hlavy a dokázal být věrný jak svému milovanému klubu Slavii, tak svojí manželce Jarmile, se kterou žil celých 58 let.

Vídeň

Narodil se 25. září 1913 ve Vídni. Když mu bylo osm let, podlehl jeho otec, který byl také fotbalista, následkům zranění z ligového zápasu. Ani tahle tragédie však malého Bicana od tohoto sportu neodradila a rozhodl se pokračovat v tom, co jeho otec začal. Kariéru zahájil v Rapidu ve Vídni.

Debutoval jako osmnáctiletý v derby proti Austrii a šokoval hned čtyřmi brankami. V roce 1934 se dočkal svého prvního a jediného startu na MS (za Rakousko), kde vstřelil jednu branku. Po šampionátu ho oslovili funkcionáři Slavie a on jim slíbil, že k nim přestoupí. Rapid svoji největší hvězdu ale nechtěl pustit, a Bican proto přestoupil do konkurenčí Admiry, která přestup do Slavie v roce 1937 umožnila. Za 120 tisíc korun.

Sparta

A jak to bylo s nabídkou od Slavie? „Ve Vídni jsem chodil do české školy a cítil jsem se stoprocentním Čechem a chtěl hrát za Slavii. Od narození jsem jezdil do Sedlice u Blatné k babičce a k dědovi. Jednou jsem tam přijel a najednou vystoupili z auta tři páni. Ze Slavie,“ řekl Bican Radiu Praha a pokračoval: „Já povídám, podívejte se: Pokud mi Slavie dá to, co bych asi přibližně chtěl, abych mohl žít slušně jako ve Vídni... A on říká: Pane Bican, když k nám přijdete, tak vám koupíme vilu a budete brát vysoký plat. Odjeli a za hodinku tam přijeli zase tři páni, ale ze Sparty. A nabídli mi dvakrát tolik.“ Bicanovo srdce ale patřilo Slavii.

Vůdce

V roce 1938 vyhrála Slavie Středoevropský pohár a Bican se stal jeho nejlepším střelcem. Svoji životní formu měl však během druhé světové války, a zaujal tak svými výkony i německého vůdce. Hitler si přál, aby se stal Němcem, ale on to vlastenecky odmítnul.

Manželství

V té době potkal svou ženu Jarmilu. 14. července 1943 se s ní oženil a narodili se jim synové Ivan a Josef. Po válce se o něj zajímaly některé italské kluby. Mohl mít 6 milionů jen za podpis smlouvy, ale odmítl a zůstal ve Slavii.

Video Vzpomínky na Josefa Bicana - Václav Suchan
Video se připravuje ...

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR S JINDŘICHEM FRÝDLEM V NEDĚLNÍM BLESKU!

Trenér

Bicanova výplata ve Slavii byla 5000 korun v době, kdy měli ostatní hráči 1500. Po roce 1948 v něm komunisté viděli třídního nepřítele a ve Slavii buržoazní klub. Bican se stal pomocným dělníkem. Později mohl trénovat Slavii, Liberec, Brno a na přelomu 60. a 70. let odjel jako trenér do Belgie. Mohl tam zůstat, ale vrátil se do Československa. Zemřel 12. 12. 2001.

Dočkal se korunovace

Fotbaloví statistici několik desítek let neuznávali 229 gólů, které Bican nastřílel za 2. světové války v protektorátní lize. „Vždycky jsem říkal: Copak můžu za to, že byla válka? Bylo snad snazší střílet góly? Nebylo!“ říkával Bican. Teprve v jeho 87 letech byla křivda smazána a Josef Bican byl s 644 ligovými góly vyhlášen Mezinárodní federací fotbalových historiků nejlepším kanonýrem světa všech dob.

Zobrazit celou diskusi