Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evakuace při výbuchu domu v Havířově: Všude byl cítit plyn, popsala těhotná Pavla (16)

Autor: iža - 
16. září 2013
05:55

O neuvěřitelném štěstí mohou hovořit lidé žijící v domě na Jarošově ulici v Havířově. Zdemoloval ho včera ráno výbuch plynu, část se zřítila. Naštěstí nikdo nezahynul. Po celý den však hasiči prohledávali zřícenou část domu, zda pod sutinami někdo nezůstal. Mladá nastávající maminka Pavla Vlčková (16) během silného otřesu málem porodila.

Plyn explodoval včera o půl osmé ráno ve čtvrtém patře obydleného domu na ulici v Havířově-Šumbarku. Síla výbuchu zbořila jak stěny v bytě, tak část obvodových zdí bytu. Následně došlo i k zborcení části stropu a střechy domu. Byt nebyl obydlen, spekuluje se však o výbuchu varny pervitinu.

Evakuace: Utíkala i těhotná Pavla

Pro obyvatele Jarošovy ulice to byl každopádně šok. A po výbuchu nastala urychlená evakuace. „Ten výbuch byl děsivý, všechno se třáslo a posunoval se nábytek. Všude byl cítit plyn. Hasiči nás rychle evakuovali, že jsem si stačila vzít jen tašku do porodnice,“ popsala Aha! Pavla, která má termín porodu stanovený na dnešek! Měla prý velký strach, že by mohl přijít další výbuch. "Bála jsem se o celou rodinu, ale hlavně o mého nastávajícího syna Šimona. Celá se třesu z toho, že nevím, co bude dál, kde půjdeme bydlet, když se domů vrátit nemůžeme, a že už začnu rodit,“ dodala mladá maminka, která si ve svém rizikovém těhotenství zažila pořádné drama.

Lidé vynášeli i domácí mazlíčky. Třeba leguány

„Probudila mě obrovská rána, až se celá postel se mnou pohnula. Vyběhla jsem ven a nevěřila svým očím. Chyběl kus baráku,“ popsala pak výbuch Blesku Soňa Novotná (14). Hasiči evakuovali celkem 27 lidí a dvě děti. Před polednem si lidé z nepoškozených vchodů mohli postupně narychlo zajít pro své nejnutnější věci. Brali doklady, léky a hlavně zvířata. „Jsou to moje lásky, umřela bych bez nich,“ ukazovala Blesku své dvě andulky Anna Mačková (57). Pro perskou kočku se zase vrátila Lucie Tomášková (19). „Mám uvnitř ještě tříměsíčního leguána. Nejde elektřina a bojím se, že zemře. Je už úplně studený a já ho bez terária nemám kde dát,“ hořekovala Lucie. Nakonec se pro leguána znovu vrátila a zahřívala ho svým tělem. Na tenhle den Havířovští jen tak nezapomenou.

Video  Výbuch vystrašil místní obyvatele  - Blesk - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi