Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Návrat Čechů z Chorvatska: Autobus začal hořet, řidič je v něm zamknul!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jiří Krušina, lmk - 
15. září 2013
19:02

Návrat z Chorvatska se pro desítky klientů cestovní kanceláře Adrialand změnil v boj o přežití. Autobus najatý cestovkou začal v Chorvatsku hořet. Řidič zamknul turisty v zakouřeném autobusu a šel zkontrolovat situaci. Kouřem přiotrávenému dítěti pak odvolal přivolanou záchranku!

Opravdovou hrůzu prožili klienti cestovní kanceláře Adrialand. Autobus dopravce na cestě z chorvatského Pagu začal hořet. „Cítila jsem delší dobu kouř. Když jsem se otočila dozadu, tak byl autobus zadýmený. Začala jsem volat, že hoříme, ať šofér okamžitě zastaví,“ popsala dojmy z cesty hrůzy turistka Enduena (30).

Mohli uhořet

Místo, aby šofér ihned nařídil evakuaci cestujících, tak je zamknul v autobuse. „Lidi křičeli, všude byla tma. Pak někteří začali kopat do dveří. Nakonec nám řidič otevřel, ale jenom jeden východ. To už byl autobus zcela zadýmený,“ podotkl turista Jirka.

Zrušil sanitku

V autobuse jeli převážně senioři, ale také rodiny s malými dětmi. Všichni jsou vděční bývalému policistovi Jirkovi Polankovi, který řídil evakuaci. Šoféry prý vůbec nezajímal stav cestujících. Dokonce zrušili přivolanou sanitku pro malého Dominika (3). „Dusil se a kašlal. Má tři roky, tak jsme přivolali sanitku. Ta nejela, i když na místě byli hasiči. Zavolali jsme ji znovu a dispečeři nám řekli, že ji řidič autobusu odvolal, prý není důvod k jejímu příjezdu. Záchranáři nakonec přijeli. Syn byl přiotrávený,“ konstatovala vyděšená žena.

Trestní oznámení

Rozčilení turisté jsou připraveni na řidiče podat trestní oznámení. „Bylo to obecné ohrožení a vše mohlo skončit tragédií. Na řidiče chceme podat trestní oznámení. Na cestovku zvažujeme podání stížnosti,“ dodala Enduena.

Přepravce čeká na protokol od policie

Majitel autobusu, který hořel na chorvatské dálnici, Jiří Kroutil z Kutné Hory čeká na stanovisko policie. „Je důležité, že se nikomu nic nestalo. V současné době čekám na protokol od chorvatské policie i hasičů. Měl by být hotov do deseti dní. Dle předběžných zpráv se vzňal vzduchový filtr a od něj elektroinstalace. O tom, že šofér zavřel lidi v hořícím autobusu, zprávy nemám a nechce se mi jim věřit. Pokud se tak stalo, měli to lidé nahlásit právě chorvatským policistům,“ uvedl majitel autodopravy Jiří Kroutil.

Cestovka by nejraději o průšvihu nemluvila

Vyhlášená cestovní kancelář Adrialand by nejraději celý incident ututlala. "Já se dokážu vžít do situace toho řidiče, který zjistí, že mu najednou z ničeho nic začne hořet autobus, tak samozřejmě asi nějakým způsobem zpanikařil,“ vysvětloval pro tn.cz majitel Adrianland Tomáš Vavřík.

abyss ( 17. září 2013 01:17 )

souhlasím....

asiblazen ( 15. září 2013 21:21 )

tzv konečné řešení? ježiš a co budou dělat s náma, až budem starý?

asiblazen ( 15. září 2013 21:20 )

něco na tom je...panika je svinstvo

emyd ( 15. září 2013 21:13 )

Nocomment na vas

emyd ( 15. září 2013 21:12 )

Myslim,ze mate velkou pravdu

Zobrazit celou diskusi