Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rivalové Zeman a Schwarzenberg: Podpálili vatru a sešli se u burčáku!

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se v Lánech sešli u zapálení Masarykovy vatry a kelímku burčáku
Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se v Lánech sešli u zapálení Masarykovy vatry a kelímku burčáku  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
14. září 2013
21:19

Od prezidentské volby, která je postavila proti sobě, jsou takřka nesmiřitelnými rivaly. Přesto se našla příležitost, kdy si spolu sedli s v poklidu promluvili. Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg spolu nejprve v Lánech zapálili vatru na počet 76 let od úmrtí T. G. Masaryka a pak si dokonce společně sedli a popovídali. U kelímku se zrádným burčákem.

Burčák se musí umět pít. Na první ochutnání šťávička, která vám příliš alkoholická nepřijde, ale při nekontrolované konzumaci přijde facka neznámo odkud... Že však nyní nastává ten správný čas na jeho konzumaci, to ví i rivalové z historicky první přímé volby prezidenta Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Zatímco v Praze a na řadě míst na Moravě probíhá vinobraní (na to Znojemské dorazilo i přes nepříznivé počasí 70 tisíc návštěvníků), dali si spolu burčák u prezidentského zámečku v Lánech na Kladensku.

Zemana a Schwarzenberga spojil tatíček Masaryk

Se zrádným burčákem to však příliš nepřeháněli, každý si dal po kelímku. A to poté, co se společně zapálili Masarykovu vatru na počest 76. výročí úmrtí prvního československého prezidenta. "V mladickém nadšení jsem přečetl všechny knihy, které měla moje maminka v knihovně o Masarykovi, a vypracoval jsem obdivný referát, díky kterému jsem se pak dva roky nedostal na vysokou školu. Přesto toho nelituji," poznamenal Zeman v projevu. V areálu lánského zámku se přitom Zeman na Masarykovu počest chystá obnovit i potok, který tam dříve tekl.

Jeho následná debata s knížetem pak podle všeho vypadala značně poklidně. Navzdory tomu, že oba politici spolu vedli v minulosti např. lítý spor o velvyslance. Promluvě, při které byl patrně o něco aktivnější prezident Zeman, přitom přihlížela i první dáma Ivana, která do Lán dorazila z Prahy poté, co zahájila otevření Produkčních zahrad u prezidentské Lumbeho vily.

itartas ( 15. září 2013 15:01 )

...doufám, že se taky společně z toho burčáku pos-ra-li.

japos22 ( 15. září 2013 13:20 )

diabetik by jistě neměl pít burčák

abyss ( 15. září 2013 11:36 )

...a cukru je v té jedné skleničce pro diabetika tak na tři dny.

majojo ( 15. září 2013 09:22 )

Ano, burčák je zrádný, když se ho vypijou dva litry. To se pak i pos...., jinak má 4-6%.

majojo ( 15. září 2013 09:21 )

K táboráku rozhodně.

Zobrazit celou diskusi