Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Školáky čeká 61 dní prázdnin! Dobrá zpráva pro děti, stres pro rodiče

Školáci jásají a rodiče úpí.
Školáci jásají a rodiče úpí.  (Autor: scom)
Autor: růž - 
2. září 2013
07:47

Školáci jásají a rodiče úpí. Během školního roku mají děti nejrůznější prázdniny a volné dny, ale dovolená rodičů není nafukovací. Hlavně pro rodiče prvňáčků je to šok. Zhýčkaní školkou, která fungovala prakticky pořád, je setkání se školní realitou kruté.

Podzimní, zimní, pololetní, jarní, velikonoční a letní prázdniny dokážou udělat pořádný zásek do dovolené rodičů. Jen tenhle školní rok budou děti doma celkem 61 dní. A to jsou pouze pracovní dny bez státních svátků! Často tak ani spojená dovolená obou rodičů nestačí (ze zákona má každý zaměstnanec nárok na minimálně 20 pracovních dní dovolené) na pokrytí volných dní dětí.

Ředitelské volno: Až 5 dní ve školním roce

Rodiče prvňáčku to možná ještě netuší, ale volné dny dětí mohou nabobtnat ještě i o tzv. ředitelské volno. „V období školního vyučování může ředitel školy ze závažných důvodů, zejména organizačních a technických, vyhlásit pro žáky až 5 volných dnů ve školním roce,“ říká Jana Holíková z ministerstva školství. A nějaký ten důvod se většinou najde každý školní rok. Ale na rozdíl od prázdnin může ředitel v době ředitelského volna nechat fungovat školní družinu nebo školní jídelnu. „Je to plně v jeho kompetenci,“ potvrzuje Holíková. Podle ní by se ředitel měl rozhodnout po dohodě s pedagogickou radou a s rodiči a vycházet z potřeb rodičů a žáků.

Co můžou dělat rodiče

Máte děti školou povinné a toužíte, aby družina nebo školní jídelna fungovaly i například během podzimních, pololetních nebo jarních prázdnin? Na pomoc ministerstva školství zapomeňte. To totiž tenhle problém vůbec nemá v kompetenci. Pomoct vám může jedině ředitel školy nebo její zřizovatel

Za zanedbání péče můžete jít sedět

Nemáte dovolenou a proto se rozhodnete nechat své dítě během jeho prázdnin samotné doma? Můžete si zadělat na velké potíže... Pokud například prvňáček, který je sám doma, vytopí sousedy, odpovídají za škodu rodiče. Stejně tak jako musí zaplatit za škodu majiteli auta, které malý rošťák poškrábe kamenem. „V takových případech byste těžko prokázali, že jste náležitý dohled nezanedbali,“ říká advokát. Jenže zatímco výše zmíněné situace jsou nepříjemné pro rodičovskou peněženku, jindy může jít i o život. „Třeba dítě najde zápalky a uhoří, nebo vypije chemikálie, případně vypadne z okna... V takových případech počítejte, že budete pravděpodobně odsouzeni za trestný čin,“ varuje advokát. V praxi to prostě znamená, že pokud se stane něco, z čeho bude mít vaše dítě, které jste nechali doma samotné, zdravotní následky, trestnímu stíhání se nevyhnete.

Poslední slovo má soud

Zvládne už dítě zůstat samotné doma, nebo ne? Tak tuhle otázku i to, jak moc je dítě vyspělé a schopné se o sebe postarat, se většinou zkoumá, až když nastane nějaký problém. A rodiče si neuvědomují, že za svého potomka odpovídají až do jeho osmnáctých narozenin. „Pokud dítě do 18 let něco provede, jsou za to odpovědní rodiče a je na nich, aby prokázali, že nezanedbali tzv. náležitý dohled,“ říká právník. Protože ale pojem »náležitý dohled« není nikde uveden, záleží na tom, jak každý jednotlivý případ posoudí soud.

c3rb3r0s ( 2. září 2013 11:13 )

Naprosto jednoduché řešení: Nemít děti. Toho volnýho času a žádný starosti co z toho člověk má je naprostá paráda.

avina ( 2. září 2013 09:52 )

Proč tedy učitelé protestují a chtějí vyšší mzdu?! 4měsíce plat za pobyt doma-k tomu možnost vedlejší práce...Proč se nevzdělávají jako ostatní a argumentují...Jejich pracovní doba-úvazek 21-22 h týdně/zbytek mohou studovat,připravovat se.../. Připomenout učitelům,vychovatelům,zaměstnancům ČŠI,MŠ jejich 4 měsíční placené volno!/když budou protestovat,požadovat.../ Ve třídě 12 žáků/obce,menší .../-stejný plat,jako ve městě s 24 žáky!!!Také výuka -polovina úvazku je odučena neaprobovaně/diferencovat plat/!

cotonice ( 2. září 2013 09:23 )

Což takhle zrušit školy úplně? Taky by mne zajímalo za co, berou učitelé peníze? Neznám povolání ,kde by se nemuselo 4 měsíce v roce pracovat. A to ještě stále "řvou", že mají málo peněz. Nevídané, neslýchané - takový bordel, může být jen v tomto Absurdistánu!

filuska77 ( 2. září 2013 08:41 )

Omluva, přečetla jsem si to ještě dvakrát a pochopila jsem

filuska77 ( 2. září 2013 08:37 )

Asi nechápu výraz školní rok, potom co je v těch 61 dnech? jenom letní prázdniny? A kde je ten zbytek dalších prázdnín? Bď neumím počítat já, nebo autor článku - nebo se neumí vyjádřit

Zobrazit celou diskusi