Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rozhovor s českým trosečníkem z Tchaj-wanu: Chtěli potopit můj vor

Autor: et - 
27. srpna 2013
10:51

Šílený český »trosečník«, který chtěl přeplout na voru z Tchaj-wanu do Japonska, Martin Psota (38) se rozhodl promluvit! Nesouhlasí totiž s tím, jak o něm média informují. Na pravou míru chce uvést jak své zatčení, tak pobyt na Tchaj-wanu. Před několika dny ho asijská země vyhostila, do Česka ale zatím nedorazil...

Kdy plánoval na voru odplout

Odplout jsem chtěl z Tchaj-wanu 2. června časně ráno. Ale noc předtím za mnou přišla pobřežní stráž. V klidu jsme se bavili a jen mě varovali před tajfuny.

Na varování nedal

V 9 hodin ráno jsem vyplul rychlostí asi 20 km/h. Dojely mě ale dvě rybářské lodě a snažily se mě zastavit. Pak jsem v dálce viděl loď policie, tak jsem stáhnul plachtu a počkal.

Potom zakročili policisté

Zatkli mě a převedli na palubu jejich lodi. Pak se snažili vor potopit, ale nepovedlo se jim to, tak ho tam nechali. Oni mě nezachránili, pobřežní policie na mě zaútočila! Jen celé video tak sestříhali, aby vypadali dobře.

Vybavení voru

Vor byl kompletně vybavený. Rybářské pruty, solární panely, sonar... Dohromady vybavení asi za 15 tisíc dolarů. Podle mého se policisté k voru pak vrátili a vybavení plus hotovost, asi 75 tisíc dolarů (celkem asi 2 miliony korun), si rozdělili.

Ústav to nebyl, bylo to vězení

Dali mě do detenčního centra. To je ale obyčejné vězení! Chování dozorců je přirovnáváno k čínské brutalitě. Při návštěvě českého zastupitele ve vězení byla sehrána pouze komedie, jak se tam vězni mají skvěle.

Zahájil hladovku

Já byl dokonce izolován na samotce, místo aby se mnou sepsali protokol o škodné události. Nebyla tam žádná postel, jen holá země a díra jako záchod. Z kohoutku sice tekla voda, ale nepitná. Zahájil jsem proto hladovku.

Inspirací film Pí a jeho život?

To je něčí výmysl. V životě jsem ten film neviděl. Snad budu mít možnost se na něj někdy podívat.

Úřady tvrdí opak

Martin Psota (38) se 2. června snažil vyplout na vlastnoručně vyrobeném voru z tchajwanského pobřeží, údajně směrem na Japonsko. Pobřežní policie ho na udání rybářských lodí zastavila, jeho vor totiž hrozil potopením. U sebe prý měl v přepočtu asi 2 koruny a propadlé vízum. Před necelými dvěma týdny úřady Psotu vyhostily. Podle svého tvrzení pobývá mimo Evropu. V Česku prý dluží velké peníze na alimentech a hrozí mu exekuce.

Kdo je Martin Psota (38)

Pochází ze Znojemska. Vyučil se zámečníkem. V roce 1995 pracoval s bezdomovci v Armádě spásy v Brně. Tehdy se seznámil se svojí budoucí manželkou Miluší Psotovou (38). „Už tehdy se mi chlubil, že byl jako voják na válečných misích. Později jsem však zjistila, že to nebyla pravda,“ vzpomíná Psotová. Po čtyřměsíční známosti se vzali. Narodili se jim dva synové, Tomáš (16) a Martin (15). Manželství jim vydrželo čtyři roky. Za tu dobu Psota vystřídal 40 zaměstnání. Posledních pět let žil na Moravě, kde si našel přítelkyni.

deratizator ( 28. srpna 2013 19:14 )

on nebyl bezdomovec, on na Armádě spásy pracoval s bezdomovci, jako pečovatel ..... ale teda ne moc dlouho

nafta ( 27. srpna 2013 21:17 )

40 zamestnaní, 40 výplat. :o)

anettavaiglova ( 27. srpna 2013 18:42 )

Ahoj! Nedávno vznikla zajímavá možnost přivýdělku, ideální na léto, když je večer hodinka času!! Už od začátku května si takto sama přivydělávám a penízky přibývají.. Milionářka přes noc se ze mě sice nestala, ale i tak toho využívám na maximum. Píše o tom na DveStrany.cz

naidka ( 27. srpna 2013 11:14 )

ten vor nemá chybu!!! Jenom nevím, jak v tom harampádí může najít rybářské pruty a sonar. A kdyby pruty našel a vytáhl je, vor se mu rozpadne.

prezza ( 27. srpna 2013 09:01 )

Dohromady vybavení asi za 15 tisíc dolarů. Podle mého se policisté k voru pak vrátili a vybavení plus hotovost, asi 75 tisíc dolarů, si rozdělili. Na bezdomovce a 40 zamněstnání dobrý.

Zobrazit celou diskusi