Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děsivé svědectví egyptské novinářky: Islamisté vypalují kostely i policejní stanice!

Autor: ČTK, geo - 
18. srpna 2013
11:35

Egypt posledních dní nejsou jen násilné zásahy ozbrojených složek proti protestujícím civilistům. Ozbrojené Muslimské bratrstvo zapaluje a ničí kostely, mešity, policejní stanice a další vládní budovy. Rozohnilo je svržení prezidenta Muhammada Mursího a následné zničení jejich protestních táborů v Káhiře, pro ČTK popsala egyptská reportérka Múna Savílámová.

Podle Savílámové jednala armáda na začátku července správně, když se rozhodla Mursího sesadit. Prezident měl podle ní rok na to, aby ukázal, že dokáže sjednotit celý Egypt, předváděl ale pravý opak. Nyní naši zemi ovládlo násilí a já se bojím vycházet ven z domu, dodala novinářka.

Za svržení Mursího demonstrovalo dle Savílámové v ulicích až 30 milionů Egypťanů. Na stejném náměstí Tahrír, kde předtím svrhli Mubaraka vládnoucího dlouhá desetiletí bez voleb a odstartovali tak Arabské jaro. Přestože Mursí vzešel narozdíl od svého předchůdce ze svobodných voleb, Egypťanům se znechutil za pouhý rok své vlády.


„Kdybychom považovali 30. červen za vojenský převrat, byl by tím pádem vojenským převratem i 25. leden 2011, po kterém se dostal k moci Mursí,“ dodala. Múna pracuje ve státní televizní stanici Nile TV.

Demonstranti se zabarikádovali v mešitě

Centrem protestů se stalo zejména káhirské Ramsesovo náměstí. Někteří z demonstrantů zde tento pátek podle egyptské novinářky mávali i vlajkami teroristické sítě Al-Káida. Na otázku, kdo může za současné násilí v zemi, má jasnou odpověď: Muhammad Mursí a jeho stoupenci. „Husní Mubarak odstoupil za 18 dní, aby se vyhnul ještě většímu krveprolití, Mursí se ale chce stále udržet u moci. A jeho příznivci veřejně prohlašují, že budou v násilných protestech po celé zemi včetně Sinaje pokračovat do té doby, než bude Mursí opět ve funkci. To je terorismus,“ myslí si Múna Savílámová.

VIDEO: Vojáci vedou přivržence muslimského bratrstva ven z mešity, kam se v pátek noci schovali. Armáda je chrání před lynčem naštvaného davu!

Muslimské bratrstvo je ozbrojené

I podle egyptského studenta Múhaba Samího došlo k vyhrocení násilí kvůli tomu, že jsou někteří příznivci islamistického Muslimského bratrstva ozbrojení a neváhají útočit na bezpečnostní složky. „Egyptské úřady příznivce Mursího vyzvaly, aby poklidně opustili své protestní tábory, oni tyto výzvy ale ignorovali. Ve středu se rozhodli zasáhnout s použitím slzného plynu, byli ale překvapeni tím, že se z tábora ozvala střelba ostrými náboji. To následně vedlo k tolika obětem,“ popsal pro ČTK Samí.

Islamisté si vybíjejí zlost vypalováním kostelů
 

Za posledních pár dní bylo podle něj v zemi vypáleno přes 30 kostelů a 50 policejních stanic, popelem rovněž lehlo velké množství vládních budov. „Zemřelo velké množství lidí, bylo mezi nimi ale i přes 60 policistů a vojáků, což ukazuje, že nešlo jen o mírumilovné protestní tábory,“ myslí si egyptský student Muháb Sámí. Islamisté podle něj odmítají jednat o jakémkoli smíru v zemi, přesvědčili se o tom i zástupci mezinárodního společenství, kteří v uplynulých týdnech do země přijeli.


V Egyptě podle něj ale zatím nevypukla občanská válka. „Jde o střet mezi Muslimským bratrstvem a všemi ostatními - umírněnými muslimy, křesťany, armádou, policií a dalšími. Jestliže ale použijeme slovo válka, tak je to válka proti terorismu,“ uzavřel Muháb Samí.

anka ( 18. srpna 2013 20:23 )

Ja bych zase poradila Ajelet Saked, aby se postarala o to, aby Izrael prestal zabirat Palesticum jejich uzemi a prestal je ekonomicky likvidovat....

587587 ( 18. srpna 2013 18:26 )

Fandíš většímu zlu. A to říkám jako zásadní odpůrce církevních restitucí.

dr.x.crement ( 18. srpna 2013 18:17 )

Posílám jen citaci : Ministru zahraničí Spojených států amerických Johnu Kerrymu Vážený pane, vzhledem k současné situaci, již jste zapříčinil, cítím, že se nemohu řídit „politickou korektností“, a proto si dovoluji vám sdělit následující stanovisko tím nejupřímnějším způsobem: Pane ministře zahraničí, když jste donutil Izrael kapitulovat před terorismem, tím že propustí teroristické vrahy s takovým množstvím krve na rukou, o jejichž propuštění by se Spojeným státům ani nesnilo, kdyby byli oběťmi jejich vlastní občané, šlo z vaší strany nejen o krajní pokrytectví, ale též jste se tím skutečně oddal pokusům a hazardování, neboť vystavujete nebezpečí mě a mé děti. Donutil jste nás propustit teroristy, kteří mají opravdu krev na rukou, a je to o to absurdnější, cyničtější a zákeřnější, když si uvědomíme, že vaše země dodnes odmítá propustit z vězení Jonathana Pollarda přes bezprecedentní trest, který si až dosud odpykal.Pane ministře, cena propuštění více než sta usvědčených vrahů padá na bedra mé rodiny a mého národa, nikoli na vás. Jak vy ponesete děsivou cenu tohoto břemene, k němuž nás vedete? Donutil jste nás k mírovým rozhovorům ve chvíli, kdy je celý Blízký východ ponořen do chaosu, aniž byste si všiml, že svou neuváženou činností nás dostáváte do nezvládnutelné situace, v níž si nemůžeme dovolit žádné ústupky a v níž také žádné ústupky neuděláme. Vy sám jste zvýšil míru naděje na nebezpečnou úroveň, což může dostat celý region mimo jakoukoli kontrolu, jakmile bude odhalena nereálnost těchto očekávání, jak se to stalo již mnohokrát v minulosti. Minulé čtyři roky byly v Izraeli nejpokojnějšími a nejmírovějšími vůbec. Proto vám navrhuji, abyste svoji práci prováděl mnohem efektivněji a soustředil se na Sýrii a Egypt, kde jsou skutečně bez ustání zabíjeni lidé. Srdečně Ajelet Šaked, Předsedkyně parlamentního klubu strany Židovský domov

scaramonte ( 18. srpna 2013 17:47 )

Oba máte recht! Zapalování kostelů je svinstvo, ne snad kvůli flanďákům, ti ať klidně shoří v pekle, ale kvůli stavbám samotným. V Egyptě vyhořel kostel ze 4. století n. l.! Škody nenahraditelné. Na druhou stranu ta slepice co to psala postrádá mozek. Jak píše že "Egypťané už mají Mursího dost" - tak to se týká jen těch 30 milionů co ho nevolili a ti ho měli dost už když nastoupil. Ti co ho volili a těch je víc (ne zas tak o mnoho), ho podporují stále a je tudíž legitimní. U nás jsme měli Nečase plný zuby taky už po roce vládnutí a důvod ho svrhávat armádou to nebyl ...

Xeen ( 18. srpna 2013 17:24 )

Jakékoli monoteistické náboženství je demagogie a totalitní systém, jehož základem je. "Naše cesta je ta jediná správná, jakákoli jiná je špatná." Aneb chovej se pouze a jedině dle našich pravidel, budˇovce a poslouchej. Na vlastní názor nemáš nárok, někdo chytřejší to už dopředu rozhodl za tebe a tak to bude. "Pokud nejsi s námi jsi proti nám a stihne tě trest." Některá náboženství na to jdou silou a trest je fyzického rázu, jiné vydírají psychicky a vyhrožují peklem atd., protože je donutila okolní ateistická společnost od fyzických násilných praktik upustit, a není to tak dávno.. Jinak místní obhájci křesťanství, toto náboženství má na svědomí v historii podobné množství zločinů jako islám a násobně více než nacismus nebo komunismus. Jenže naše společnost je plná paradoxů. Nacismus - vraždy, násilí, válka, pokusy o genocidu v našich podmínkách naposledy řádili před 70 lety. Takže ZLO. Komunismus - justiční vraždy, gulagy, likvidace oponentů. V našich podmínkách řádili před 50 lety (posledních 25 let to bylo dost umírněné) Ale stejně ZLO. Radikální odnože islámu - teroristické činy až do dnešních dnů. Takže ZLO. Křesťanství - křižácké výpravy, vraždy za účelem konfiskace majetku, mučení, upalování. Zabíjení nemocných s odůvodněním že jde o vymýtání dábla. Hromadná pedofilie, krytá nejvyššími představiteli. Poslední zločiny tohoto typu před pár lety. Semtam se po pár stech letech omluví za "drobné chybičky v minulosti." Takže DOBRO a nacpěme jim restituce, které z většiny pocházejí v jejich případě z trestné činnosti. Opakem je polyteistické náboženství, které má předpoklad pro vývoj tolerance. Fajn ty následuješ Thora, já Odina ona Freyu, ale všichni tak nějak bereme, že existují všichni a že je více cest. No a pak ateismus, který dává člověku vlastní mozek a zodpovědnost, aby se o sebe postaral a nesváděl vše na "boží vůli".

Zobrazit celou diskusi