Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šťastný konec egyptského dramatu: Matka (29) zachránila dceru (3) ve stylu Bondovky

Autor: geo - 
5. srpna 2013
21:19

Britka Alex Abou-El-Ella (29) se vydala na odvážnou záchrannou misi pro svou dceru Monu (3), kterou před dvěma lety zavlekl její otec do Egypta. Zoufalé matce nepomohly britské úřady, jednala proto na vlastní pěst! Maskovaná do islámského tradičního hábitu se vydala do cizí země pro svou dcerku a vrátila se s ní do Británie.

Alex Abou El-Ella neměla žádné podezření, když její manžel vzal jejich roční dceru na návštěvu ke svým přátelům v Londýně. Místo toho však odletěl z letiště Heathrow do svého rodného Egypta a Alex se ozval jen po telefonu. Britské úřady nebyly schopné matce nijak pomoci. Alex se ale nevzdala, hledala na internetu podobné případy a našla naději.

Zachránkyni říkají Jane Bond

Alex se dostala do kontaktu se skotskou aktivistkou Donyou Al-Nahi, která o boji o své děti zavlečené muslimským manželem do Lybie, napsala knihu. Al-Nahi pomáhá ženám, kterým arabský manžel odvlekl děti do ciziny a za své aktivity si vysloužila přezdívku Jane Bond. Ženám se podařilo najít školku, do které byla dcera Abou El-Ella zapsána, a adresu, na které Mona žila.

Mise v přestrojení

Alex a Donya se na záchrannou misi vydaly i přes varování ministerstva zahraničí odrazujícího od cest do země zmítané nepokoji. Obě Britky maskované v tradičním zahalení si najaly důvěryhodného řidiče a z auta od rána sledovaly místo, kde u otcovy rodiny žila Mona. Krátce před devátou ráno uviděly Egypťanku vést za ruku Monu. Alex vyběhla z auta, v dlouhém hábitu skoro nemohla chodit. „Běžela jsem za nimi, rychleji a rychleji, a uviděla jsem Moninu ručku pár metrů před sebou. Tak jsem ji chytla, přitáhla do svého náručí a ta žena se mi podívala do tváře, ale nemohla vidět víc než mé oči.“Žena začala ječet a k smrti vyděšená Alex  klopýtala v nepohodlném černém hábitu k autu s dcerkou v náručí.

Jsi moje maminka?

Dcera v autě začala brečet a volala o pomoc ženu, kterou považovala za matku dva roky svého života. „Šokovalo mě a naštvalo slyšet ta slova od mé dcery určená jiné ženě“ vypráví Alex. Ale po půlhodině se na mě podívala a zeptala se „Jsi moje maminka?“

Dalším náročným úkolem bylo vyvézt Monu z Egypta. Alex Abou El-Ella se do Británie přistěhovala z Polska a tak pro Monu použila polský pas své starší dcery, aby se dostala na palubu letadla do Londýna. Lest se povedla a na anglickou půdu Mona vstoupila legálně na svůj vlastní pas.

Seznámili se v bistru

Alex pracuje jako recepční a do Velká Británie přišla z Polska. Po rozpadu vztahu s otcem své první dcery Olivie (6) potkala Mustafu, který pracoval na stánku s rychlým občerstvením. V roce 2009 se vzali, jen tři měsíce před narozením Mony. Alex konvertovala k islámu, přestože nikdy nepraktikovala. Únos dcery přišel jako rána z čistého nebe. Mustafa jen řekl, že bere dceru ukázat svým přátelům, odjel s ní ale rovnou na letiště, kde nastoupil okamžitě do letadla, aniž by po něm obsluha chtěla vidět pas dcery. Mustafa z Egypta zavolal matce, že už dceru nikdy neuvidí, ale nechal matku s dcerou mluvit po telefonu. Mona za dva roky skoro zapomněla angličtinu a mluvila jen arabsky,  rychle se ale mateřský jazyk učí zpátky.

labirintoa ( 6. srpna 2013 08:21 )

Bohužel si ale další a další nedají říct, protože si myslí, že právě TEN JEJÍ je jiný a nikdy by to neudělal. Já znám případ Češky, která musela o své dítě bojovat s Íráncem usazeným ve Švédsku 20 let. V 15 letech dcery mu šmuklo v bedně a chtěl ji zavléct do Íránu. Doteď jsou to boje a strach, tentokrát zase o mladší dceru. Nikdy se nezmění, nikdy. A bohužel, my z Evropy: dál a dál jim tam vozíme naše peníze coby turisté do muslimských zemí a dál a dál je v tom jejich středověkém náboženství podporujeme...

kaluze ( 6. srpna 2013 01:59 )

Takovejch prípadú uz jsem slysela hodne ziji v zahranicí a i tady se to porád opakuje,a ty zensk´y si proste nedají ríct a porád se provdávají za chlapi z techto zemí,pritom by si tohle mohly uz uvedomit ze ty chlapi cekají jen na to az jim ta zena porodí díte a az se jim priskytne prílezitos tak se s detma vrací do svo jí rodné zeme Pak ty manzelky teprve pochopí co se stalo,ale to uz je vetsinou pozde,je jen málo prípadú kdy se povede díte zase najít.Zeny by na tuto situaci mely myslet uz pred svatbou,ale to má kazdá velikou dúveru a pak je pozde brecet.

mirco ( 6. srpna 2013 01:29 )

mirco ( 6. srpna 2013 01:27 )

chudak dite....mozna to bude znit blbe, ale te matce to preju a kazde co se vda za rucnikare... je tolik vystrah a pribehu a ony jsou toho schopne se vdat za rucnikare.... debilismus nezna hranic....a pak, ze se ta uze*na sebranka dostava do evropy....

bieseger ( 6. srpna 2013 00:59 )

Takže holčička která si ani nemohla pamatovat kdo je její maminka když ji od 1 roku neviděla byla po několika letech života s novou rodinou, v nové zemi, násilně unesena, byť biologickou matkou. Jeden rodič větší magor než druhej. Chudák dítě.

Zobrazit celou diskusi