Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Frankensteinův burger. Vypěstovali první maso ze zkumavky. Chcete vědět, jak chutná?

Autor: ČTK, šim - 
5. srpna 2013
16:03

Rozdělení, že zvířata se nepěstují, ale chovají, už neplatí. Nizozemský vědec dnes světu naservíroval karbanátek z masa, které se svým týmem vypěstoval v laboratoři z kmenových buněk krávy!

Vědci vyrobili karbanátek po pěti letech výzkumu. Jeho „autor“, vědec Mark Post věří, že maso z laboratoře jednou přispěje k řešení potravinových krizí i k boji proti změnám klimatu. Organizace pro výživu a zemědělství přitom odhaduje, že do roku 2050 se celosvětová spotřeba masa zdvojnásobí.

"Aby karbanátek uspěl, musí vypadat a chutnat jako opravdový," je si vědom Post. Karbanátek, který byl vytvořen ze svalových buněk dvou krav, dnes ochutnali dva dobrovolníci. Podával se v podobě hamburgeru, ochucený vaječným práškem, šafránem a šťávou z červené řepy.

Jako první připravené jídlo ochutnali potravinoví kritici Hanni Rützlerová a Josh Schonwald. "Má to docela výraznou chuť. Je blízká masu, ale není to tak šťavnaté. Konzistence je perfektní, ale chybí mi sůl a pepř," zhodnotila Rakušanka Rützlerová. "Pro mě to je maso," zněl konečný verdikt.

"V puse se chová jako maso. Chybí mi tuk, ale obecně má člověk pocit, že jí hamburger," řekl Schonwald, i když i jemu chybělo lepší ochucení. "Je to velmi dobrý začátek," pochvaloval si Post.

Umělý burger se smaží na pánvi. Od pravého ho nepoznáte. Umělý burger se smaží na pánvi. Od pravého ho nepoznáte. | dailymail.co.uk


"Jsem vegetarián, ale budu první ve frontě, abych ho ochutnal," řekl ještě před degustací bostonský expert na výzkum kmenových buněk Jonathan Garlick, jenž se ale na výrobě karbanátku nepodílel, i když podobné postupy použil při vytváření lidské kůže.

Podle některých expertů je chuť masa tím nejmenším problémem. Dala by se případně vylepšit tím, že se z některých kmenových buněk vypěstují tukové.

Burger za 6,5 milionu

Post a jeho kolegové vložili svalové buňky krávy do živného roztoku, aby se vytvořila svalová tkáň. Vznikla tak svalová vlákna, jichž bylo na 140gramový karbanátek potřeba zhruba 20.000. Projekt stál téměř 6,5 milionu korun.

Projekt podpořila rovněž organizace na ochranu práv zvířat PETA. "Dokud existují lidé, kteří jsou ochotni zabít kuře, krávu nebo prase, aby měli jídlo, jsme všichni pro," řekla spoluzakladatelka organizace Ingrid Newkirková. "Místo, abychom miliony a miliardy (zvířat) zabíjeli, stačilo by k výrobě karbanátku nebo žebírka prostě naklonovat pár buněk," věří aktivistka.

Podle agentury AP ale bude zřejmě trvat léta, než se takové karbanátky objeví na pultech obchodů.

c3rb3r0s ( 6. srpna 2013 09:53 )

Ano, stejně jako je nyní pečlivě označeno na každém balíčku masa "Napumpované antibiotiky z Polska. Pochází ze zdechliny"

c3rb3r0s ( 6. srpna 2013 09:52 )

Hamburger u macdonalda na kterej musim čekat pět let a vypláznu za něj u kasy šest milionů? No myslim že si radši dám nějakej, které ještě před měsícem běhal po louce za pade.

lennne ( 5. srpna 2013 18:59 )

nikdo me nedonuti kupovat maso vypestovany v laborce...urcite bude "radne" na etikete napsano " maso ze zkumavky "

Zobrazit celou diskusi