Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svědectví z egyptského hotelu: Zvraceli jsme, syn skončil v nemocnici, říká Češka

Autor: jad, simao - 
1. srpna 2013
10:33

Z dovolené v egyptském hotelu Titanic Palace, kde začátkem týdne zemřela česká matka (†36) s dcerou (†8), se paní Kateřina (35) vrátila teprve nedávno. Byla tam s přítelem a třemi dětmi. V době, kdy se spekuluje o otravě českých turistek, pak přináší svědectví přímo z "hotelu smrti".

Vedení hotelu Titanic Palace odmítá, že by se dvojice Češek Monika (†36) a Klárka (†8) otrávila jejich jídlem. A i když naprostá většina lidí se k tomuto hotelu vyjadřuje pozitivně, třeba Kateřina (35) z Plzeňska má nemilé vzpomínky. Celá rodina zvracela, měla průjem a syn skončil v nemocnici!

Faraonova kletba

Kateřina s přítelem Pavlem (26) a třemi dětmi byla v letovisku Hurghada na dovolené od 13. do 20. července. Přiznává, že je ráda, že už jsou doma. „Postupně nám všem bylo špatně a nejhůř na tom byl syn Michal (10). Volala jsem na pojišťovnu cestovky Blue Style, co se děje. Zareagovali rychle a ihned k hotelu přistavili taxík a odvezli nás do evropské nemocnice v Hurghadě,“ popisovala žena průběh Faraonovy kletby, jak se říká střevním potížím, které v zahraničí postihnout tisíce českých turistů ročně.

Odborník: Lék na průjmy nestačí

"Rozhodně je špatně řešit situaci jenom obyčejným endiaronem. Nic nezachrání ani štamprlička slivovice. Když už začnou problémy, je třeba vyhledat lékaře," upozorňuje toxikolog pražské Nemocnice na Bulovce Jaroslav Zikmund v rozhovoru pro lidovky.cz.

Do hotelu vyslali českého lékaře

Právě kvůli obavám před dalšími možnými případy tak do hotelu Titanic Palace vyslala ERV Evropská pojišťovna českého lékaře Petra Koloucha. Podle licenčních podmínek sice nesmí v Egyptě ordinovat, poskytuje však konzultace a zúčastnil se několika preventivních prohlídek, které podstoupili další klienti cestovní agentury Blue Style. Vyšetření neodhalilo, že by měli nějaké potíže.

"Tady se vůbec nic neděje. Rozhodně se nejedná o epidemii a žádné plošné porušení hygienických předpisů nebo něčeho, co by hotel zasahovalo. Situace je naprosto klidná," vzkázal Kolouch z hotelu. "Naše číst mise je víceméně ukončená, takže budeme dnes odpoledne končit," dodal český doktor.

Čím se přesně otrávily bude těžké zjistit

Nadále se tak spekuluje, jak mohly jeho manželka s malou dcerou přijít o život. A navíc tak náhle, ve spánku. Čím se otrávila česká rodina v Egyptě, to si doktor Zikmund z Bulovky nedovoluje tipovat. Možností je prý mnoho.

"Těch látek je celá řada. Za určitých okolností – pokud není správně připravený – může ublížit třeba maniok. Obsahuje totiž prudce jedovatý kyanid. V Africe trpí spousta chudých lidí dokonce chronickou formou otravy zvanou „konzo“. Kyanid se vyskytuje i v hořkých mandlích, toxické jsou nedozrálé zelené brambory a rajčata... Problém samozřejmě může vzniknout i při nesprávném skladování potravin. Zdrojem fekálních infekcí je v celé řadě oblastí voda," dodává lékař.

Jasno do případu přitom nemusí vnést ani chystaná pitva. "To, jestli je v těle toxin bílkovinné povahy, se nezjistí," upozorňuje doktor Zikmund. "Policie naší konzulce nesdělila žádnou hypotézu o příčině smrti. Více budeme vědět, až budou známy výsledky různých testů a pitvy. To ale může trvat i týdny," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Na soukromé klinice Thebs Hospitali přitom skončil i Petr, manžel tragicky zesnulé Moniky. Vypumpovali mu žaludek, dali ho na kapačky, ale podle posledních informací přímo z nemocnice otravu neprodělal. Hospitalizován prý byl ale kvůli šoku a lékařské úkony byly spíše preventivního charakteru.