Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přežil gulag, ve válce přišel o ruku: Zloději mu teď ukradli medaile i Řád bílého lva

Zloději okradli veterána o medaile za celoživotní zásluhy!
Zloději okradli veterána o medaile za celoživotní zásluhy!  (Autor: Profimedia.cz, Policie ČR)
Autor: sch - 
31. července 2013
13:15

Mapovaly jeho celý život a zásluhy, jsou důkazem toho, že vlasti obětoval vše. Veterána Vasila Korola (91) okradli falešní opraváři o všechny jeho medaile. Finanční hodnota zdaleka nesahá tak vysoko, jako jeho vazba k nim.

Osud se s veteránem Vasilem Korolem (91) nijak nepáře. Už mládí pro něj bylo kruté, pár let po narození musel utéct do Sovětského svazu, kde ho poslali na tři a půl roku do gulagu. Později se jako voják dostal do Buzuluku.

Přišel o ruku

Později na frontě na Dukle přišel jako dělostřelec o ruku, když je ostřelovali Němci. „Pálili jsme po nich z kulometů a podařilo se nám vyklouznout. Jenže pak opět spustili minometnou palbu. Třetí mina mě zasáhla. V noci mě převezli do chirurgického stanu a na uspání mi dali pět set gramů vodky. Po operaci mě vzbudila sestra a ruka byla fuč,“ řekl Korol v rozhovoru pro deník Právo.

Klidné stáří?

Po tom všem, co si prožil, chtěl strávit klidné stáří. Prošel několik pracovních pozic od správce budov, přes trafikanta až po vedoucího obchodu. V posledních letech odpočívá v domově pro veterány v pražských Střešovicích.

Falešní opraváři

A právě v domově přišla ta nejkrutější rána na sklonku života. Falešní opraváři mu ukradli všechny medaile za zásluhy. Najednou jakoby se všechny vzpomínky rozplynuly. Falešní opraváři, kteří mu šli opravit toaletu.

Zatímco ho jeden zabavil, druhý začal krást. Sebral sako, medaile i Řád Bílého lva. Vyznamenání byla v hodnotě asi 50 tisíc, to ale zdaleka nepředstavuje hodnotu, jakou to má pro samotného veterána. Naštěstí mu ministerstvo slíbilo, že mu medaile pořídí znovu.

Zobrazit celou diskusi