Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Oběť nočních bouřek: Na Liberecku utonul člověk. Instaloval protipovodňovou zábranu!

Autor: simao, ČTK - 
30. července 2013
07:09

Evakuaci 80 lidí, ale také smrt jednoho člověka přinesla bouře doprovázená přívalovými dešti, která v noci na dnešek dorazila z jihu Čech na sever. V Jeřmanicích na Liberecku zemřel muž (†64), který se snažil ochránit svůj domov před stoupající hladinou nedalekého potoku - instaloval na zahradě protipovodňovou zábranu!

Včerejší prudké bouře si vyžádaly jeden lidský život. V rozvodněném potoce na Liberecku utonul člověk. "V úterý v noci vyjížděli policisté do Jeřmanic na Liberecku. Byl zde nalezen muž bez známek života. Zemřel poté, co prováděl protipovodňová opatření kolem domu," potvrdila krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Muž spadl do rozbouřeného potoka, příčina pádu však zatím není jasná. "Muže 20 minut nikdo neviděl, pak ho našli ve strouze," uvedl krajský ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík. Zdravotníci původně vyjeli k tonutí, příčinou smrti ale byl podle krajské mluvčí záchranné služby Lenky Markovičové nakonec zřejmě infarkt. 

Přízrak povodní: Na severu Čech bylo vody místy ještě více!

Silné bouře přišly od Česka ze sousedního Německa, kde je doprovázelo i extrémní krupobití. A také přívalové deště, které rozvodnily i desítky toků v Česku, především ty menšá. Do jejich okolí se tak opět vrátil přízrak povodní.

Nejvíce srážek spadlo právě v Libereckém kraji, místy skoro 130 milimetrů! Původně přitom meteorologové varovali před 80 milimetry srážek. I díky tomu tok Smědé na Frýdlantsku v noci velmi rychle stoupl. Hladina v Předláncích byla ještě o půlnoci na 74 centimetrech, za další hodinu byla takřka o dva metry výše.

"Bylo to děsivé. Hladina byla výš než při červnových záplavách, kulminovala na 291 centimetrech, pomalu se ale už vrací do koryta," řekla starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Podle ní se jim v noci podařilo zřejmě všechny domy ochránit. "Možná byla voda někde ve sklepech," dodala starostka. Rozsah škod ale podle ní zatím neznají.

Evakuace lidí na severu i na jihu

Podle frýdlanského starosty Dana Ramzera v Raspenavě a Hejnicích musely být kvůli rozvodněné říčce Smědé evakuovány dětské tábory a autokemp, celkem to bylo asi 80 lidí. Několik dětských táborů pak bylo evakuováno i jinde, včetně Volfířova na Jindřichohradecku.

Problémy zaregistrovali hasiči také na silnicích a železnicích, kam vyjížděli ke stovkám popadaných stromů napříč republikou. Stovky domácností pak zahalila černočerná tma - kvůli výpadkům elektřiny. Místy se během bouřek vyskytly i kroupy, které poškodily střechy několika domů.

aronak ( 30. července 2013 09:49 )

Celou dobu bylo hrozné sucho, takže i potoky byly pod normálem. Pak přijde jedna bouřka a trochu silnější déšť a potoky se rozvodňují - to snad není normální. To aby se lidi báli, že při sebemenší přeháňce budou vyplaveni.

Zobrazit celou diskusi