Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schindlerův seznam je na prodej! Za 60 milionů!

Schindlerův seznam je na prodej
Schindlerův seznam je na prodej  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
25. července 2013
11:13

Díky Stevenu Spielbergovi zná osud Oscara Schindlera každý. Během druhé světové války zachránil přes tisíc židů. Jejich jména jsou na slavném seznamu, který je nyní na prodej!

Vyvolávací cena jedna ze čtyř verzí Schindlerova seznamu nabízí na dražebním portálu ebay jeho majitel za vyvolávací cenu 60 milionů korun. Na psacím stroji psaný dokument obsahuje jména 801 mužů, které německý průmyslník Oscar Schindler zachránil přes smrtí v koncentračních táborech.

Seznam, který je na prodej, má celkem 14 stran a je opatřen datem 18. dubna 1945. Jak uvedli Gary Zimet a Eric Gazin, kteří dokument prodávají jménem blíže neupřesněné osoby, seznam je "absolutně autentický a pochází od rodiny Izáka Sterna, Schindlerova účetního a jeho pravé ruky".

"Očekávám, že dražitelé se objeví až poslední den nebo v posledních pěti či deseti minutách," uvedl Zimet. Jak dodal, rozhodli se seznam vydražit prostřednictvím eBay vzhledem k tomu, že má široký dosah a může přilákat zájemce ze všech koutů světa. Úspěšný dražitel musí být schopný vyzvednout si dokument v Izraeli, poštou totiž zasílán nebude, poznamenala britská televizní stanice.

Schindlerova seznamu vzniklo celkem sedm verzí, z toho čtyři dosud existují. Kromě draženého dokumentu se jeden exemplář nachází v americkém Muzeu holokaustu ve Washingtonu a dva jsou v memoriálu Jad vašem v Jeruzalémě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi