Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozsáhlá havárie připravila o vodu 50 000 občanů

V Praze prasklo vodovodní potrubí, bez vody je asi 50 tisíc Pražanů
V Praze prasklo vodovodní potrubí, bez vody je asi 50 tisíc Pražanů  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: CTK, mar - 
24. července 2013
20:42

Rozsáhlá havárie vodovodního řadu ve Formánkově ulici v Praze 8 přerušila dodávky pitné vody pro zhruba 50.000 obyvatel. Voda vytékající z potrubí zatopila několik ulic. V horkém počasí náhradní zásobování vodou zajišťují desítky cisteren. Podle mluvčího by dodávky vody měly být obnoveny zhruba do 05:00 ve čtvrtek ráno.

Bez dodávky je od dnešního poledne oblast Střížkova, Proseku, Kobylis, Ďáblic a část Libně a Vysočan. Náhradní zásobování vodou bylo posíleno cisternami hasičů, Středočeských vodáren a z krizového štábu. "Pravděpodobnou příčinou havárie jsou pohyby půdy s následným tlakem na potrubí, jelikož i v období velkého sucha se půda smršťuje a působí na vodovodní řady," uvedl Pokorný.

Porušené potrubí o průměru 80 centimetrů bylo necelých 50 let staré. Pracovníci PVK už odstranili poškozené potrubí, nyní ho nahrazují novým, sdělil ČTK Pokorný krátce před 20:00.

Podle Pokorného se jedná o druhou nejrozsáhlejší havárii vodovodu v Praze za posledních pět let. Za největší výpadek v zásobování vodou označil květnovou havárii v Hanusově ulici v Praze 4. Osm hodin tehdy bylo bez dodávek vody přibližně 70.000 lidí.
  

danoch ( 24. července 2013 21:06 )

Ať si pražáci skočí do Vltavy tam je vody dost!!!

Zobrazit celou diskusi