Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rumunka spálila obrazy Picassa, Moneta a Matisse, ukázal rozbor popela

Autor: mar, CTK - 
19. července 2013
07:16

Sedm obrazů slavných malířů zřejmě skutečně skončilo v kotli. Díla Moneta, Picassa, Matisse nebo Gauguina ukradená vloni z rotterdamské galerii Kunsthal, spálila žena z východorumunské vesnice Carcaliu.

Rumunská občanka Olga Dogaruová tvrdí, že se obrazů zbavila, aby kryla syna, který je mezi podezřelými z krádeže obrazů z muzea v Nizozemsku.

 

Ukradené obrazy se však nepodařilo prodat a Radu Dogaru byl i s komplici v lednu zatčen. Jeho matka pak podle svých slov ukradené obrazy ukryla v jednom opuštěném domě  na místním hřbitově. Když pak v únoru začala policie vesnici prohledávat, vzala údajně cenná díla domů a spálila v kotli na ohřev vody.

 

Žena se policii minulý týden přiznala, že „chtěla zničit důkazy“ o synově vině. „Hodila jsem kufr s obrazy do kamen. Přiložila jsem pár polínek, nazouváky a gumové boty a dívala se, dokud úplně neshořely,“ řekla rumunské agentuře Mediafax.

 

Ředitel muzea mluví o zločinu proti lidskosti

Forenzní specialisté teď zkoumají fragmenty barvy, zbytky pláten, měď a hřebíky, které se v kamnech skutečně našly. Vzorky byly analyzovány od března.

Krádež sedmi obrazů z rotterdamského muzea Kunsthal z loňského října byla největší v zemi za posledních 21 let. Zloději do galerie pronikli nouzovým zadním vchodem a za necelé dvě minuty byli pryč. Mimo ukradli obraz Most Waterloo od Moneta, Picassovu Hlava harlekýna, Čtenářku v bílé a žluté namalovanou Matissem či Gauguinovu Dívku před otevřeným oknem.

 

Rumunská policie v té souvislosti obvinila šest lidí. Soud s nimi má začít 13. srpna.

cipisek134 ( 19. července 2013 16:22 )

abc321:

cinderella1 ( 19. července 2013 14:52 )

Boze muj kdo tuhletu cmaranici povazuje za nejake vzacne dilo? Takovych namaluji male deti ve skolce spousty. Staci se tam jen trochu porozhlidnout!

leninos ( 19. července 2013 14:29 )

r(u)munská maturita: "Spočítej ty dva psy... 3... Dobře, prošla jsi...

abc321 ( 19. července 2013 14:03 )

Tak tohle je nejvíznamnější příspěvek romů evropský kultuře

jonn ( 19. července 2013 10:06 )

Jo jo jak má někdo v hlavě cigánskej mozek tak to je těžký.

Zobrazit celou diskusi