Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paterčata jsou z inkubátorů pryč: Supermáma má už všechna u sebe!

Autor: simao, ČTK - 
10. července 2013
17:09

Daří se jim dobře, rostou, přibírají. Osud prvních paterčat v Česku se stal mediálně ostře sledovanou záležitostí - a kolotoč kolem miminek nekončí, ačkoli se supermámou Alexandrou zůstávají stále ještě v nemocnici. Jistý posun zde však je. Ani poslední dvě miminka již nemusí být v inkubátorech, a tak je má Alexandra již všechny pěkně pod dohledem na svém pokoji.

Je to pět a půl týdne od doby, kdy se narodila vůbec první česká paterčata. Daří se jim dobře a všechna už jsou na pokoji s maminkou, uvedla dnes předsedkyně Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat a mluvčí šťastné maminky Klára Vítková Rulíková.

Když paterčata přišla v porodnici v Praze-Podolí na svět, psal se 2. červen. Jejich váhy se tehdy pohybovaly od 1050 do 1340 gramů. "Deniel, Alex a Michael už mají přes dva kilogramy, Terezka a Martin přes 1,9 kilogramu," uvedla dnes mluvčí, podle které si je první, jednovaječná trojka tak podobná, jako by si z oka vypadla. Zato Terezku a Martínka prý sama dokáže již dobře rozlišit.

Supermáma Aexandra Kiňová je pak podle mluvčí i nadále ve výborném stavu a vše zvládá. Sourozenci byli nejprve v inkubátorech, tři "nejtěžší" se měsíc po narození přestěhovali na společný pokoj s maminkou. Zbylí dva je však již následovali také.

Za početnou rodinkou pak prý pravidelně chodí otec Antonín Kroščen, staršího bráchu paterčat Antonia zatím za sourozenci nepustili. K inkubátorům malé děti nesmějí a do pokoje teď za nimi nemohl, protože měl rýmu.

Rodina se podle mluvčí těší na společné bydlení, stěhování ale zatím není možné. Byt v Milovicích, který rodina dostala od města, se teprve upravuje. Předběžně se počítá s nastěhováním koncem července.