Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odvážlivka Micheline Bernardini: Jako první oblékla bikiny!

Autor: vk, mokk - 
30. června 2013
05:30

Když si vydělávala jako striptýzová tanečnice, nikomu jméno Francouzky Micheline Bernardini nic neříkalo. Stačilo ale, aby si na sebe 5. července 1946 vzala první verzi bikin na světě, a zapsala se do historie!

Autorem titěrných plavek byl francouzský automobilový inženýr Louis Réard, který svůj výtvor odhalil na módní přehlídce v pařížských lázních Piscine Molitor. Představil je se sloganem „Bikiny – menší než nejmenší plavky na světě,“ a okamžitě vyvolal rozruch a vlnu kritiky!

Model se totiž skládal z nevyztužených trojúhelníkových dílů podprsenky a šňůrkových kalhotek, které připomínaly tanga.

Výbuch v módě

Při vymýšlení názvu pro plavky se Réard inspiroval jménem atolu v části Marshallových ostrovů v Tichém oceánu. Čtyři dny před přehlídkou na něm totiž proběhl americký jaderný pokus a on doufal, že podobný výbuch způsobí i jeho plavky v oblasti plážové módy.

Muži děkovali

Vzhledem k tomu, že se bikiny těší obrovskému zájmu i dnes, je jasné, že se mu »výbuch« povedl. Sláva nakonec čekala i Bernardini, která na sebe bikiny v devatenácti letech oblékla ve chvíli, kdy daly ostatní modelky Réardovi košem... Velkou radost udělal tento převratný model samozřejmě i mužům, od kterých dostal francouzský inženýr přes 50 tisíc děkovných dopisů!

namoroman ( 30. června 2013 09:03 )

Jen padesát tisíc děkovných dopisů? To je na Nobelovku Jen málokterá žena si i dnes vezme tu šňůrku na zadečku...To chce odvahu

Zobrazit celou diskusi