Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Světový unikát vědců z Brna: Nová turbína spolkla tři miliony

Autor: Ondřej Požár - 
21. června 2013
19:39

Světový unikát v podobě dvoustupňové vírové turbíny vyvinuli vědci z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Stroj pro vodní elektrárny sestrojili za peníze polostátního ČEZu, který do projektu vrazil tři miliony.

Turbína v kaskádovém uspořádání je dílem týmu vedeného Františkem Pochylým z Odboru fluidního inženýrství Victora Kaplana.

„Zařízení vznikalo pro lokalitu Jezerní potok, kde proteče 324 litrů vody za vteřinu, což je jedna vana,“ upřesnil mladý vědec Martin Hudec.

Video Martin Hudec mluví o unikátní turbíně - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Podle Pochylého je na zmíněném potoku spád 3,7 metru s možností navýšení až na 4,5 metru, proto se nyní vědci soustředí na kavitační odolnost turbíny, která má dvě různá oběžná kola.

Špičkový stroj, jehož vývoj trval dva a půl roku, se nyní testuje v laboratoři. A než ho stavbaři umístí do terénu, bude to ještě nějakou chvíli trvat.

„Přípravné práce na umístění prototypu na Jezerním potoku, který je poblíž známé přehrady Dlouhé stráně, měly začít v srpnu, ale kvůli náročné administrativě se to podle mého odhadu zdrží o rok,“ uvedl Hudec.

Zobrazit celou diskusi