Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přiložil švagrovi zbraň ke spánku a Frantu popravil: Za vraždu dostal 13 let!

Na dvorku tohoto domu popravil Josef S. (vlevo) svého švagra
Na dvorku tohoto domu popravil Josef S. (vlevo) svého švagra  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Slávka Červená)
Autor: simao, ČTK - 
10. června 2013
14:40

Rodinné spory vyvrcholily tragédií. Josef S. (59) zastřelil svého švagra Františka H. (†53) nelegálně drženou zbraní. Prý se přetahovali a popravit by ho nedokázal, hájil se obviněný u soudu. Jenže soudní znalec byl proti - střela mířila z bezprostřední blízkosti do spánku zabitého. Šlo o popravu!

Brutální poprava. Tak rozhodl krajský soud ve Zlíně v případě Josefa S., který loni v říjnu v obci Štítná na Zlínsku zabil svého švagra. Dostal za to 13 let vězení. Josef S. se u soudu bránil, že chtěl příbuzného pouze postrašit a že smrtelná rána vyšla z revolveru nešťastnou náhodou při potyčce. Jenže žalobce byl proti.

"Po předchozím uvážení v úmyslu svého švagra usmrtit se vrátil zpět na dvůr ke skleníku, kde poškozený připravoval krmení pro drůbež, a z bezprostřední blízkosti, kdy hlaveň revolveru byla od hlavy vzdálena jen několik milimetrů, vystřelil," tvrdil státní zástupce Leo Foltýn.

Švagr na místě zemřel. Josef S. přitom u soudu tvrdil: "Popravit bych ho nikdy nedokázal. Přetahovali jsme se, když to naráz vystřelilo. Nechtěl jsem ho zabít, jít do kriminálu a ztratit rodinu, kterou mám strašně rád," líčil.

Soudkyně: Neprojevil žádnou lítost!

"Vzal zbraň, přiložil ji ke spánku poškozeného a vystřelil s úmyslem ho usmrtit. Soud zaráží, že v průběhu trestního řízení obžalovaný neprojevil žádným způsobem lítost. Je mu líto sama sebe, že špatně spí. Na to si může vzít prášek, ale poškozenému už nikdo život nevrátí," uvedla však v dnešním rozsudku předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Podle ní byla vrahova obhajoba důkazy vyvrácena. Soudní experti nepotvrdili ani to, že by některý z mužů měl na rukou hematomy po rvačce, ani že by šlo o nutnou sebeobranu. Rozsudek není pravomocný, odsouzený i státní zástupce Foltýn si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Po vraždě volal své sestře-manželce oběti

O sporu mezi oběma muži však nemůže být pochyb. Jeho předmětem bylo patrně bydlení. Matka zavražděného tvrdila, že chtěl Josef S. vystěhovat jejího syna a jeho ženu, že jim již dříve vyhrožoval, že je "pozabíjí". Dům prý pak chtěl Josef S. prodat.

Příbuzní Josefa S. však tvrdili, že František svou ženu bil, pil a lidé se ho báli. Josef S. pak údajně po vraždě dokonce Františkově manželce, tedy své sestře, volal.

babicovyjedy ( 10. června 2013 15:08 )

13 let za popravu? v juesej dostanes 15 kdyz nekoho zabijes ozralej v aute. takoveto zpravy vzdy pobavi

Zobrazit celou diskusi