Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Týrané zvíře nemohlo pořádně chodit: Koník trpěl na pastvině bolestí

Autor: Zbyněk Schnapka, mokk - 
31. května 2013
23:31

Nesmírně trpěl malý koník v Nových Domcích na Tachovsku. Nikdo mu totiž neošetřil kopýtka a ty mu přerostla. Kvůli nim se jen stěží postaví a při chůzi má veliké bolesti. Teď konečně se dočkal pomoci. Zvířecí záchranáři ho z pastviny odvezli a koníka nechali ošetřit.

Na zvíře upozornili lidé, kteří ho chodili krmit. Inspektorka krajské veterinární správy rozhodla, že koník je týrané zvíře a je třeba mu pomoci. „Ihned jsme na chovatele podali trestní oznámení. Případ teď řeší policie,“ řekl Blesku šéf Krajské veterinární správy v Plzni ředitel Marek Svoboda. „Chovatel může být potrestán vězením až na dva roky,“ uvedla Dagmar Jiroušková z ředitelství policie v Tachově.

Nemohli odvést

Jenže poníka nemohli veterináři z pastviny odvést. Zákon jim to neumožňuje. Kdyby to udělali, mohli by být stíháni policií za krádež. Odebrat zvíře mohl úředník z odboru životního prostředí Městského úřadu v Tachově. „Jenže ten neměl měsíc čas, aby se na koníka přijel podívat. Bylo rychlejší se domluvit s bývalou družkou muže, který koníka choval. A ta nám zvíře vydala,“ objasnil zvířecí záchranář Karel Bobál.

Bude postižený

Týraný kůň se nacházel na pastvině u domu, kde bydlí muž z Německa. „Kůň patří mě. Když jsem se od něj odstěhovala, zvíře jsem mu nechala. Myslela jsem si, že se o něj postará a koníkovi u něj bude dobře. Netušila jsem, že koník je týraný,“ uvedla Helena Žežulková. Koníka teď u zvířecích záchranářů prohlédl kovář a zvěrolékař a pokusí se mu dát kopýtka do pořádku. „Obávám se ale, že i když se koník vyléčí, nebude už nikdy pořádně chodit,“ dodal Svoboda.

babetku ( 1. června 2013 11:58 )

Také bych to ho úředníka nechala něčím se trápit a neměla na něj čas...... ale to jsou naše špatné zákony. V případě, že je jasné, že je zvíře týráno, má být okamžitě odvedeno a čekat na nějaké přitroublé povolení.

bibijana ( 1. června 2013 11:29 )

chlop.Váš příspěvek jsem zcela nepochopila.Lidé,kteří jsou týráni,mají příležitost to někomu říct, na rozdíl od němého zvířete.Týraný člověk ve většině případů byl sám tyranem.Za tímto názorem si stojím.

stařec ( 1. června 2013 11:07 )

A čemu se divíte!!Společnost která týrá lidi i děti,týrá také zvířata!?

bibijana ( 1. června 2013 10:59 )

Prohnilá,zkorumpovaná justice,policie a úředníci - to je výsledek jejich práce,za kterou jsou bohatě placeni.Veřejně svojí nečinností dávají najevo,že týrání zvířat je v tomto zparchantělém státě povoleno!S oběšeným psem v Rosicích u Brna se taky nebude nikdo zaobírat.Tyrani,máte zelenou!!!

123automobil ( 1. června 2013 10:22 )

Zobrazit celou diskusi