Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Trest za surové bití dětí? Zdravotní sestra dostala jen podmínku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
29. května 2013
12:55

Opakované bití do hlavy i těla, silné tahání za vlasy, strkání do dětí tak, až padaly na zem, házení dětí na pohovku či nešetrné zacházení při výkonu osobní hygieny. Za týrání dětí dostala bývalá zdravotní sestra Dětského centra Zlín trest 2,5 roku podmíněně odložený na 3,5 roku. Týrat měla asi desítku dětí ve věku od 3 do 6 let. Hrozilo jí až 8 let vězení.

Rozsudkem jí rovněž na pět let zakázal výkon takového povolání, kde by pečovala o děti do 15 let, seniory nad 65 let a tělesně a duševně nemocné lidi.

Podle obžaloby třiačtyřicetiletá Barbora Polášková ze Vsetína nejméně od loňského června do konce září týrala v centru na Burešově pět dětí. Údajně je například opakovaně bila otevřenou dlaní do různých částí těla, tahala je za vlasy, žďuchala do nich a zacházela s nimi nešetrně třeba při stolování nebo v umývárně. Polášková dnes u soudu připustila, že dětem někdy dala "výchovný pohlavek" nebo je "plácla", další obvinění ale odmítla.

Státní zástupce Martin Prokeš ji ale vinil i z dalších skutků, které se staly loni v říjnu. Poté, co si děti v létě na výletě v Itálii stěžovaly na chování "tety Báry" jiným pracovníkům centra, vedení se po vlastním neúspěšném vyšetřování a pokračujících stížnostech dětí obrátilo na policii. Kriminalisté do budovy nainstalovali kamery, kterými monitorovali čtyři směny Poláškové, při nichž se starala o sedm dětí. "Podařilo se nám prokázat, že se k nim chovala velmi agresivně a brutálně," uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Podle obžaloby kamery za čtyři dny zaznamenaly 150 fyzických útok.  Jedno z dětí navíc zřejmě uzavřela do temné místnosti. "Kolegové byli šokovaní, když viděli, jak zdravotní sestra s těmito malými dětmi, které už doma byly mnohdy týrané, zachází. Museli jsme jednat velice rychle, protože reálně hrozilo, že by žena mohla děti zranit," dodala Macalíková.

Polášková skutky z října v plném rozsahu doznala a svých činů litovala. "Udělala jsem velkou chybu," řekla. Důvodem podle ní bylo nervové vypětí způsobené tlakem ze strany vedení domova. "Situace byla neúnosná, nezvládla jsem to. Děti mám velice ráda, upřímně toho lituji a moc se tím trápím," řekla Polášková. Dodala, že se nyní léčí u psychiatra i psychologa.

jity ( 29. května 2013 18:04 )

Ta matka těch zbitých děti, co dnes mluvila ve zprávách by také potřebovala pořádně nafackovat, když se neumí o své děti postarat a nechá je týrat v dětském domově. Už se nedivím, že odložené děti mají v papírech, že jsou v ohrožení, když se dostanou do rukou nějaké ***, která je potom týrá.

anka ( 29. května 2013 14:46 )

anka ( 29. května 2013 14:46 )

buban ( 29. května 2013 14:38 )

Castecne mate pravdu-ovsem pokud bylo vse zdokumentovano kamerou, pak snad neni co resit-a ta baba mela dostat dozivotni zakaz vykonu tohoto povolani a taky mela jit na chvili do teplaku-a ne jenom podminku.

manolla1 ( 29. května 2013 14:34 )

Zdravotní sestru neomlouvá že měla psychické, aj. problémy. Měla se jít léčit a nikoliv mlátit, atd. svěřené děti! Je to neschopná "BLBĚNA"! Tito lidé, kteří se nedokáží ovládat, těchto zařízeních nemají co pohledávat!

Zobrazit celou diskusi