Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna rozhodla: Rath s Pekárkem přijdou o plat i náhrady

Exhejtman David Rath a zloděj ze Sněmovny Roman Pekárek pravděpodobně přijdou o plat.
Exhejtman David Rath a zloděj ze Sněmovny Roman Pekárek pravděpodobně přijdou o plat.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
17. května 2013
12:53

S vězněnými či souzenými poslanci se za poslední dobu roztrhl pytel, podle zákona však i přes svůj pobyt ve vězení stále dostávali plat i náhrady. Teď ale zákonodárci poslali svým kolegům Davidu Rathovi a Romanu Pekárkovi smutný vzkaz. S penězi je konec!

 

Věznění zákonodárci zřejmě ztratí nárok na plat a náhrady za náklady spojené s jejich funkcí člena Parlamentu. Přijít mají také o další benefity, jako je například kancelář v jejich regionech.

Změnu přináší novela zákona o platech ústavních činitelů, kterou dnes Sněmovna schválila. Nyní musí novelu projednat ještě senátoři.

Uzávěr penězovodu se bude aktuálně týkat Romana Pekárka (dříve ODS), kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. Podle něj také dostala neformální název "Lex Pekárek". Předkladatelé novely z řad občanských demokratů změnu zákona zdůvodnili tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat svůj mandát. Pokud bude za úplatky odsouzen i bývalý hejtman David Rath, bude se týkat i jeho.

Novela by se vztahovala i na případy, pokud by členové parlamentu byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného. Normu podpořilo 119 ze 134 přítomných poslanců, přičemž nikdo nebyl proti a zbývající - část sociálních demokratů s jejich bývalým předsedou Jiřím Paroubkem - se hlasování zdrželi.

jecmen44 ( 17. května 2013 14:37 )

Debịlové z Plesku opět lžou!! Zákon se bude týkat odsouzených a Né !.. vazebně stíhaných poslanců. Než Ratha odsoudí, tak mu poslanecký mandát s největší pravděpodobností vyprší.

zlymikes ( 17. května 2013 14:02 )

Normu podpořilo 119 ze 134 přítomných poslanců - a těch 66 nepřítomných?Ti taky nic nedostanou za absenci?Kdy už se tohle bude řešit!

Zobrazit celou diskusi