Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sankce diktátora Kim Čong-una nezastrašily: Komunistická KLDR vyvíjí jaderné zbraně dál!

Autor: shp, ČTK - 
15. května 2013
07:26

Diktátora jen tak nic nezastaví! Finanční sankce, zbrojní embargo a další mezinárodní obchodní omezení vůči Severní Koreji nedonutily Kim Čong-una, aby přerušil vývoj jaderných zbraní. Tento program se ale v důsledku sankcí podle OSN výrazně zpomalil.

Především finanční sankce a zákaz obchodu se zbraněmi významně narušily financování vývoje jaderného arzenálu a balistických raket v KLDR a vedlo k jeho zpomalení. Odborníci na KLDR také navrhují příslušnému výboru OSN, aby se ještě prosadily sankce proti třem severokorejským společnostem a devíti Severokorejcům.

Kim hrozil jaderným útokem

Sankce požadují také proti jednomu Kazachovi a dvěma Ukrajincům. Všichni tři jsou podle autorů zprávy zapleteni do pašování zbraní. Návrhem se podle Reuters bude zabývat Rada bezpečnosti OSN. Severní Korea provedla v únoru svůj třetí jaderný test, za což ji Rada bezpečnosti OSN potrestala zpřísněnými sankcemi. KLDR poté takřka denně zasypávala hrozbami své nepřátele, především Jižní Koreji a USA. Hrozila i tím, že je zničí jaderným útokem. Potřebnou technologii k něčemu takovému ale podle západních expertů Pchjongjang zatím nemá.

namoroman ( 15. května 2013 11:16 )

Kim vám na vaše sankce se.re !

Zobrazit celou diskusi