Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oslavy konce nejkrvavějšího konfliktu v dějinách: Zeman se poklonil válečným hrdinům

Autor: ČTK - 
8. května 2013
12:58

Prezident Miloš Zeman, premiér Petr Nečas i ministr obrany Vlastimil Picek se dnes přišli poklonit hrdinům konce 2. světové války. Na Vítkov se přišli podívat na tradiční vojenskou přehlídku a kladení věnců k Národnímu památníku také váleční veteráni.

Pietní akt začal státní hymnou, po přehlídce vojenských jednotek přinesli vojáci na nádvoří před památníkem historické armádní prapory za zvuku husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Prezident a političtí představitelé, zástupci spolků a válečných veteránů položili věnce k památníku. Následovala minuta ticha za padlé vojáky a salvy vypálené čestnou stráží.

Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Miroslava Němcová a Milan Štěch, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ministr obrany Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu Petr Pavel a kardinál Dominik Duka.

Zeman na závěr pietního aktu dekoroval bojový prapor 74. lehkého motorizovaného praporu, kterému propůjčil čestný název Plukovníka Bohuslava Malečka.

Pietní akty související s výročím ukončení války se dnes konají na několika místech v Praze i v dalších českých městech.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě.

katjacha ( 9. května 2013 10:45 )

Samozřejmě, že se obklopuje normalizačními kádry, bývalými "esenbáky" a jinou lůzou, je jedním z nich. Komunista, ochlasta, hulvát...

ylatouf ( 9. května 2013 06:46 )

Tak nějak podobně se za pár let bude klanět afghánský prezident hrdinům z al-kaidy, kteří padli v boji za svobodu proti americko-českým a jiným okupantům.

krupan10 ( 9. května 2013 06:00 )

no, ty seš zase otlemená pi.zda, taky lidová

pavlos67 ( 9. května 2013 01:04 )

K tomu jenom jedno...Jsi typicka ceska blbka,ktera nechape souvislosti...Chtela jsi tam koho??Odpovim za tebe...retarda z rakouska

eliska963852 ( 8. května 2013 22:00 )

Prezident, který se obklopuje bývalými normalizačními kádry, vrána k vráně ... Je to otlemený buran, který brzy zajde na chlast, cigára a tlačenku. Ale je lidový, to se musí nechat.

Zobrazit celou diskusi