Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Špionážní skandál: Český agent chtěl prodat citlivé informace Rusku, Ukrajině a KLDR!

Zpravodajský důstojník nabízel za milióny nejtajnější informace Rusku, Ukrajině i KLDR. (Ilustrační foto)
Zpravodajský důstojník nabízel za milióny nejtajnější informace Rusku, Ukrajině i KLDR. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
4. května 2013
19:41

Vysoký důstojník české vojenské rozvědky nabízel KLDR, Rusku či Ukrajině za miliony korun tajné informace, píše dnešní Právo. Také zpronevěřil 300.000 korun. Údaje se neúspěšně pokusil prodat velvyslanectvím zemí v roce 2011. Loni za to byl odsouzen k osmi letům vězení. Muže k činu podle soudu vedly finanční problémy.

Důstojník české vojenské rozvědky Milan Š. pod pseudonymem Chodec nabízel špionům z Ruska, Ukrajiny a Severní Koreje za nemalou částku citlivé informace, které mohl získat v souvislosti se svým zaměstnáním. Jednalo se například o identity agentů, odhalení jejich krytí, nebo dokonce rozmístění štěnic v budově rozvědky.

Chodec nejdříve kontaktoval ruskou ambasádu, ale odpovědi se nedočkal. Tak zkoušel citlivé informace nabídnout velvyslancům z Ukrajiny. „Uvedl ochotu poskytnout za úplatu 800 tisíc v pětitisícových bankovkách velmi citlivé informace týkající se pohybu, činnosti a úkolů agentů rozvědky i ochotu podepsat spolupráci s jejich tajnou službou za částku jeden milión korun a 25 tisíc eur (v přepočtu přes 600 tisíc korun) s tím, že má přístup k financování operativní činnosti, ke konspiračním zařízením, identitám agentů, jejich krycím prostředkům, rozkazům a nařízením, a nabídl pomoc s instalací technických prostředků do prostor rozvědky,“ píše se podle Práva v rozsudku pražského městského soudu z loňského září. Žádný z jím vytipovaných kupců ale neprojevil zájem se s ním sejít a informace odkoupit. Mezitím mu přišla na stopu vojenská zpravodajská služba.

Ke zradě zpravodajce dohnaly finanční problémy v rodině. I když byly jeho pokusy o prodej citlivých informací neúspěšné, od soudu odešel minulý rok s trestem odnětí svobody na 8 let. Hrozilo mu přitom trest skoro dvojnásobný.

wrunx ( 5. května 2013 10:26 )

 Hm, že by ani rozvědka svoje lidi nechtěla platit? Však se chlapec chtěl chovat tržně, a teď mu to mají za zlé

rudyptak48 ( 5. května 2013 08:48 )

Kde jsou rozmístěny biologické štěnice, o to asi neměl nikdo zájem. Mohla by je snad zajímat skutečná poloha ČR, protože, jak se zdá, o té nemají páru ani američané, když si nás pletou s Čečnou.

andorea ( 5. května 2013 08:34 )

Vondru nebo Parkanovou jsem opravdu na mysli neměla.

ylatouf ( 5. května 2013 08:24 )

Tady už není co ukrást,ani ty informace nic nám tu nepatří díky šmejdům.To nemyslím různé vychca..é prodejce.

horstfuxteleshop ( 5. května 2013 08:01 )

Zobrazit celou diskusi