Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Spolupráce ČSSD s Kalouskem? Téma tak po čtvrtém pivu, směje se kníže

Plácnou si po volbách pánové z ČSSD a TOP 09? Je to jedna z možností, naznačují někteří politici
Plácnou si po volbách pánové z ČSSD a TOP 09? Je to jedna z možností, naznačují někteří politici  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, INT - 
3. května 2013
18:11

ČSSD ovládá předvolební průzkumy a všeobecně se počítá s tím, že pokud vyhraje volby, vytvoří menšinovou vládu s tichou podporou komunistů. Jediná možnost to však není. A po roztržkách mezi ODS a TOP 09 se začalo spekulovat, že by Česku mohli vládnotu sociální demokraté spolu s Miroslavem Kalouskem.

Spolupráce TOP 09 a ODS skřípe na pražském magistrátu i ve vládě, pravicové strany se neshodly mj. v postoji ke krizi na Ústavu totalitních studií, kdy to vypadalo, že "Topka" svým postojem k tamnímu "převratu" jde spíše na ruku sociální demokracii.

"Jestli je to nějaká snaha si vybudovat pozice uvnitř sociální demokracie pro příští jednání po volbách, to těžko odhadnout, ale není to vyloučeno," sdělil serveru Parlamentnilisty.cz poslanec Marek Benda (ODS). "Já bych uvítal středolevou vládu ČSSD," potvrdil stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek v České televizi.

Karel Schwarzenberg se však možné spolupráci s ČSSD pousmál: "Veškeré spekulace jsou marné, pokud není znám výsledek voleb. V nejlepším případě jsou obdobné úvahy dobré pro diskuse po čtvrtém pivu," řekl serveru kníže.

Zaorálek: Vyloučeno

Ještě ráznější byl pak Lubomír Zaorálek: "Vládní či tichá spolupráce ČSSD s TOP 09 je vyloučena." Spolupráci si prý nedokáže představit ani Zdeněk Škromach. "Za současné situace, s programem, který ČSSD prosazuje, je pro mě myšlenka vládní spolupráce nejen šílená, ale především nepředstavitelná," dodal místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Jenže znáte to, nikdy neříkejte nikdy. A zcela vyšachovat Nečasovu ODS je také jedna z možností. Zvlášť v době, kdy voličů ODS ubývá, zatímco preference TOP 09 stouply i zásluhou  prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga.

PPM factum: Do Sněmovny by se dostali i zemanovci a lidovci

Stabilně nejvyšší podporu voličů si však nadále udržuje ČSSD. Podle aktuálního volebního modelu agentury ppm factum by ve volbách do Sněmovny nyní získala 26,2 procenta hlasů a zřejmě tak měla k dispozici 66 poslaneckých mandátů. S velkým odstupem za sociálními demokraty by skončila TOP 09 (15,3%) následovaná ODS (14,8%) a KSČM (13,6%).

Pokud by sociální demokracie vytvořila koalici s TOP 09 a Starosty, měli by podle tohoto průzkumu 104 křesel. K pohodlné většině by pak stačilo přibrání zemanovců a lidovců, kteří by se podle ppm factum dostali do Sněmovny také.

krupan10 ( 6. května 2013 07:23 )

doufám, že už čírofilové pochopí, že je to stejně jako Havel největší škůdce národa.

itartas ( 4. května 2013 16:58 )

lennne ( 4. května 2013 12:33 )

tim, ze Schwarzenberg obcas neumyslne pravdive odpovi...je jasne kam patri, nechapu ty neustale kecy o noblese...vzdyt je z chude vetve rodu....takze klasicky zbohatlik a podle toho se taky chova....bu.ran.

inqizitor ( 4. května 2013 03:26 )

vůbec bych se tomu nedivil, něco podobného už tady bylo, teď nás navíc čekaj církevní restituce.. na tom se bude chtět napakovat jak topka, tak socani

moiaza ( 3. května 2013 23:54 )

Pozor! Kalousek je kovaný lidovec a jako takový nemá problém udělat koalici třeba s Paroubkovými marťany. Pravdivý lidovecký slogan "jdi s tím, kdo tě má rád" platí stále beze zbytků.

Zobrazit celou diskusi