Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Provozovatelé domova, kde senioři trpí hlady: V minulosti je vyšetřovali kvůli týrání

Autor: shp, lac - 
3. května 2013
13:29

Staří a nemocní lidé tam podle všeho trpí ukrutně hlady. Důchodci, kteří pobývají v Domově na kopci v Červeném Újezdu na Teplicku, však nejsou prvními seniory, kteří jsou takhle mučeni. Provozovatelé domova důchodců byli již v minulosti šetřeni kvůli týrání starých v jiných sociálních zařízeních.

Řeč je o jednatelce domova Lucii Zocherové a jeho neoficiálním šéfovi Pavlu Fouskovi. V minulosti spolupracovali s Jaroslavou Lochařovou a Šárkou Hatašovou. Obě ženy jsou obviněny z týrání svěřené osoby.

Nemají oprávnění k provozu domova

Soudní líčení s nimi již proběhlo a soudkyně plánuje vynést rozsudek na podzim. Oběma přitom hrozí až osm let za mřížemi. Zocherová a Fousek v oboru podnikají dál bez jakéhokoliv povolení. Žádnou registraci pro poskytování sociálních služeb nemají. Magistrát jim za to uložil pokutu 250 tisíc korun. Ta není pravomocná. V domově přitom stále prověřují policisté záhadnou smrt seniora.

✔ Rok 2000 – občanské sdružení Naděje 2000 začalo provozovat stacionář se zvláštní péčí. Zřizovatelkou je Jaroslava Lochařová, později v něm působí Pavel Fousek a Lucie Zocherová. Vedoucí ošetřovatelkou je Šárka Hatašová.

✔ Červen 2010 – policie prověřuje oznámení o týrání svěřených osob ve stacionáři. Posléze z něj obviní Lochařovou a Hatašovou. Vedení Naděje 2000 přebírá Lucie Zocherová, Fousek zůstává místopředsedou sdružení.

✔ Říjen 2010 – Zocherová zakládá občanské sdružení Sowulo a otevírá domov pro duševně nemocné seniory v Meziboří na Mostecku. Ten má následně potíže s krajským úřadem kvůli špatné péči o klienty a musel být uzavřen.

✔ Leden 2011 – Zocherová na Magistrátu hlavního města Prahy zaevidovala společnost Domov na kopci s poskytováním služeb v Červeném Újezdu. Neoficiálním šéfem je opět Pavel Fousek.

illis ( 5. května 2013 21:21 )

To předchozí zařízení, kde "vesele podnikali" mělo nedostatky, hlavně co se kvality péče týkalo, nedostatečná strava, malé porce a další problémy. Personál v nedostatečném počtu, péče s výhradami příbuzných, velká migrace pracovníků, to se nedalo totiž dlouho vydržet. Jenže divte se, tam kde stát se nedokáže řádně postarat, aby byl dostatek zařízení státních, tak v tomto případě má soukromník žně. Žádná pořádná kontrola, ale korunky se sypali. No a když se na jednom místě už nedá, tak se jde do Červeného Újezdu a jede se nanovo. Pramen příjmů nevyschl, jen je na jiném místě s hlavními účinkujícími, až na jednu, ta už s nimi není. V případě bývalé šéfky J.L. bych dala zákaz činnosti v této oblasti. V pokladně supermarketu by tolik škody nenadělala. Jak řekl bývalý šéf v Červeném Újezdu, je to továrna na peníze (Blesk, článek z 29.4.2013).

hela52 ( 3. května 2013 16:39 )

TAKY NA NĚ JEDNOU DOJDE.TAKY BUDOU STAŘÍ.TAKY BYCH JE ŘEZALA.A FEST.ZAVŘELA BYCH JE PARCHANTY.

b.r.s.a ( 3. května 2013 16:34 )

Dokud se někdo nenaštve a nerozbije někomu pořádně drž..ku nebo to v daném zařízení nevystřílí,tak se bude pořád jenom psát : ONO JIM HROZÍ !!!!!!!!!!!!!! . To je tady u všeho a je to totiž stejný jako u děcka,když člověk jen hrozí a nadává ,tak si už i prcek dělá co chce,dokud nedostane na pr...del.Pak ví co smí a co ne . Podle chytrolínů to je nehumánní.Ale je to účinný ,jinak to pak takhle dopadá.

valentinar ( 3. května 2013 16:27 )

.. oběma hrozí až 8 let za mřížemi. Aha. A pak tady máme toto :"Na osm let za mříže poslal v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě manžele Alenu (38) a Zdeňka (41) Hostašovy z Potštátu za to, že se nestarali o bezmocnou, nemocnou matku, ač žili z jejího důchodu. KS je odsoudil za týrání svěřené osoby a těžké ublížení na zdraví. Oběma uložil i ústavní ochranné protialkoholní léčení." Koukám, levá ruka neví, co dělá pravá a lidský život nemá dneska asi už žádnou cenu.

hejhej ( 3. května 2013 16:27 )

Děti,nemocné a důchodce svými reformami okrádá tato vláda a provozovatelé domova (a nejen oni)si z TOP 09 kníže + Kalousek, ODS Nečas se svoji bandou si z těch zlodějů vzali příklad.

Zobrazit celou diskusi