Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Kdo ještě stojí za bostonskými útoky? FBI pátrá po dalších teroristech

Autor: ljš - 
29. dubna 2013
07:36

Za útokem, který stál život tři lidi a desítky dalších doživotně zmrzačil, zřejmě nestojí jen dva mladí bratři Carnajevové, ale rozsáhlá teroristická síť vedoucí do Ruska. To však podle FBI dostatečně nespolupracuje.

Úřady ve Spojených státech hledají další osoby v souvislosti s pumovými útoky na mezinárodní maraton v Bostonu. Požádaly v rámci vyšetřování o další pomoc špionážní služby Ruska, které by podle Američanů mohlo lépe spolupracovat. Prohlásil to dnes republikánský předseda výboru pro výzvědné služby americké Sněmovny reprezentantů Mike Rogers.

"Stále máme osoby zájmu, na jejichž nalezení a identifikaci pracujeme a s nimiž chceme mluvit," řekl Rogers v pořadu This Week v televizní stanici ABC. Počet těchto "osob zájmu" ale nesdělil.

Při bombovém atentátu v cíli bostonského maratonu 15. dubna zahynuli tři lidé a dalších více než 250 utrpělo zranění. USA z útoků obviňují bratry Tamerlana a Džochara Carnajevovy, s nichž starší Tamerlan při útěku před policisty 19. dubna zemřel. Jeho bratr Džochar se ve vězeňské nemocnici léčí kvůli vážným zraněním, která mu způsobily střely bostonských policistů při dramatickém zatýkání.

Změnil se

Rogers řekl, že Tamerlan se při své návštěvě Ruska loni změnil a stal se "radikalizovaným".

"Myslím si, že (Rusové) mají informace, které by neuvěřitelně pomohly a které ještě neposkytli," uvedl Rogers. Na otázku, o jaké informace by mohlo jít, sdělil, že ruská kontrarozvědka FSB je k americkým "FBI a CIA nepřátelsky naladěnou službou a existuje kulturní problém mezi tím, kde jsou Rusové a naši hoši. Takže poslali dopis, neměli moc informací," uvedl také. Následné americké žádosti o pomoc prý nebyly vyslyšeny.

Agentura AP s odvoláním na nejmenované americké činitele dnes uvedla, že ruské úřady údajně v roce 2011 tajně nahrály telefonický rozhovor, v němž jeden z bratří Carnajevových diskutuje s matkou o svých plánech zapojit se do islámské svaté války (džihádu). Američtí činitelé sdělili, že Rusko tyto tajné informace předalo Spojeným státům před několika dny.

venxa ( 29. dubna 2013 16:53 )

Haleluja,gogo je na svete! Uz jsem myslel ze jsi natahl brka po konsumovani tech napul shnilych odpadku co u vas prodavaji v potravinach. Ale ty zatim zrejme jasas (spolu s tim volem kobylou)ze uz konecne mate za presidenta stejny pako z lidu a ozralu jako byl Zapotonda. Ale k veci. Dluzim ti odpoved na tve pojadnani o cestovani v USA. Moje zakladni otazka je kde jsi vzal prostredky k nekolika mesicni navsteve a projizdeni US krizem krazem? Kde jsi prebyval a kdo to to platil? Kde jsi vzal auto? Vis klik to stoji? A kde by jsi si mohl auto vypujcit kdyz nemas major credit kartu? Mam takovy dojem ze jsi "full of shit". Ten tvuj vylet zrejme nebyl pred nekolika lety ale pred nekolika desetiletimi a byl jsi hostem bud na vyslanectvi nebo obchodni spolecnosti komunistickeho Ceskoslovenska jako odmena vzornemu budovateli sociasmu, ze ano? Nekecej bludy ze ti ti platili znami. To by pak vysvetlivo zostreny zajem policie o tve vozidlo a ocumovani na loukach. Tady totiz neni kazda louka u silnice spolecne vlastnicti jako u vas ale je v privatnim vlastnictvi i kdyz je neoplocena. Ale to zde musis bydlet abys vedel kde zastavi a udelat si picknik. A s tim ze te policie okamzite vsude zastavi za prekroceni dovolene rychlosti je naprosta hovadina. To se stane jen na zostrenych mistech jo v okoli skoly. Jinak na volnych silnicich se normalne jezdi do 10 mil pres a policie zastavuje za prestupky ohrozujici osiatni ucastniky. A ten tvuj cely referat az napadne priponima slohou praci kterou jsi musel predcitat na schuzi KSC po svem navratu. A s temi vymytymi mozky pozor. Nikdo nema ty mozky tak dokonale vymyte Rudym Pravem a bolsevickou propagandou jako ty a tobe podobni inteligenti od hnoje nebo od lopaty

gogo ( 29. dubna 2013 12:39 )

Tak nějak..

gogo ( 29. dubna 2013 12:39 )

Jsem přesvědčen, že vše je jinak. Jako u Američanů již mnohokrát...

chaoticka1 ( 29. dubna 2013 11:34 )

Najlepsi spojenci,su mrtvi spojenci.Nic nevyvratia,nic nepotvrdia!!!A aspon sa ma na koho zhodit vina.

reggina ( 29. dubna 2013 11:05 )

Rusove varovali FBI ohedne Tamerlana uz v roce 2011. Ale FBI pri vyslechu Carnajeva nic "neobjevila". Ted chteji vic informaci......

Zobrazit celou diskusi