Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První pomoc ve světě plném blafů: Víte, co jíte?! Hledejte zdravé logo

Autor: bk - 
25. dubna 2013
07:25

Poleje vás horko, když zjistíte, že lednice zeje prázdnotou? Nákup se totiž stává stále větší vědou, protože ne každé potravině můžete věřit! Jenže cena a obsah »éček« není všechno! Kvalitní potravinu určuje podle odborníků především nutriční hodnota. Kdo se má ale v tabulkách vyznat? Je to tak jednoduché, stačí hledat logo »Vím, co jím«!

Podle průzkumu agentury SANEP je při nákupu pro Čechy stále důležitá cena. Roli při výběru potravin ale už také hrají informace uvedené na obalech. Více než polovina Čechů při nákupech potravin hledá datum trvanlivosti a také složení produktu, protože se obávají nebezpečných »éček«. Výživovým hodnotám ale už nepřikládají tak velký význam. Přitom by je zajímat měly, protože ty mají velký dopad na naše zdraví! Jenže vyznat se v hodnotách bílkovin, tuků a sacharidů je pro většinu záhada. Proč se ale trápit s »nějakými« čísly, stačí si vyhlédnout potraviny s logem iniciativy Vím, co jím a piju…

 

Jak vědí, co jíme?

Loga »Vím, co jím« dostávají od iniciativy Vím, co jím a piju jen ty potraviny, které splňují přísná kritéria výživových hodnot. „Usilujeme o zjednodušení výběru výživově hodnotných potravin právě prostřednictvím loga, které za spotřebitele hlídá konkrétní rizikové živiny,“ vysvětluje podstatu ředitelka iniciativy Lucie Gonzálezová.

Sledovanými nutričními hodnotami jsou transmastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sodík, cukr a v některých kategoriích je i hodnocena energie a vláknina.

Když výrobce splní kritéria, dostane roční licenci na logo. To ale neznamená, že si bude pak moci změnit recepturu výrobku. Iniciativa totiž po celý rok dělá namátkové laboratorní analýzy označených výrobků, zda stále vyhovují kritériím.

Kromě usnadnění nákupu chce iniciativa také motivovat výrobce, aby se do programu zapojili a deklarovali nebo i zlepšili kvalitu svých produktů.

Logo »Vím, co jím« má 222 výrobků. Jejich seznam najdete v zítřejším Blesku.

e.44 ( 25. dubna 2013 23:17 )

Spíš nevíš jak se vymotat z tý kraviny cos napsal

e.44 ( 25. dubna 2013 15:32 )

Netuším, co si takovej blb jako ty, představuje co že je qualita , ale já vím, že qualita je italsky kvalita

e.44 ( 25. dubna 2013 13:41 )

No to určitě Ty určitě žereš jenom "qualitni" , když podle těch kravin, co z tebe lezou, nepoznáš kvalitu ani omylem

e.44 ( 25. dubna 2013 12:09 )

Čím asi tak bude hnojit, když je kousek od něj býčí farma (případně kravín nebo jiné hospodářství), hmmm? Myslíš, že by zbytečně vyhazoval peníze za chemii? A stejně si evidentně pleteš přírodní a BIO, jako většina blbounů. BIO, jak bylo dokázáno, je škodlivější než chemie, jelikož používáním chemie se vyhubili (dočasně) nejen například plísně, ale i přirození nepřátelé plísní(někteří trvale), takže pokud třeba se ovoce a zelenina přiměřeně šetrně neošetří, tak je plná zárodků plísní a jinýho svinstva co lidskýmu organizmu dost škodí. A čerstvost? Tu vidíš, cítíš a poznáš na chuti.

e.44 ( 25. dubna 2013 11:04 )

Proč bych se měla trápit s »nějakými« čísly, když nelezu do supermarketů, ale nakupuju všechno čerstvé u českých soukromníků? Co je z přírody, čerstvé a co nejmíň (pokud možno vůbec) jakkoli (hlavně chemicky) upravované, to má ty správné nutriční hodnoty, jelikož je to přírodní, tudíž přirozené jídlo. Nějaký loga si strčte do pérdele, stejně budou na prodej, jako všechno. Proč byste to dělali, kdybyste z toho nic neměli?

Zobrazit celou diskusi