Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přečtěte si výslech atentátníka z Bostonu! Na právníka prý nemá

Autor: simao, ČTK - 
23. dubna 2013
13:48

Džochar Carnajev (19), jeden z dvojice bratrů, obviněný v případě teroru na bostonském maratonu, stále leží v nemocnici. CNN však nyní zveřejnila přepis jeho prvního výslechu. Čečenský mladík komunikuje, ovšem s obtížemi - kvůli svým zraněním hlavy a krku především přikyvuje hlavou.

Hlavním organizátorem bombových útoků, při kterých zahynuli tři lidé a přes 170 jich bylo zraněno, byl patrně jeho starší bratr Tamerlan Carnajev. Ten je však po smrti a mladšímu Džocharovi nyní hrozí za podíl na děsivém teroru trest smrti.

Stále však leží v nemocnici, je pod sedativy, ale podle vyšetřovatelů v "bdělém stavu duševně způsobilý a při smyslech". Televize CNN nyní zveřejnila přepis jeho pondělního výslechu.

Carnajev se při něm zmohl pouze na přikyvování a jediné slůvko - "ne". V další, nezveřejněné části výslechu, však prý potvrdil, že atentát nebyl zorganizován mezinárodní teroristickou organizací. Podle CNN tak může jít o případ "džihádistů, kteří se sami zradikalizovali". FBI však pro jistotu nadále pátrá po možných spolupachatelích.

První výslech mladšího z bratrů: Komunikuje s velkými obtížemi

Lékař Stephen Odom: "Jak se cítíte? Jste schopen odpovědět na několik otázek?"

Obviněný přikyvuje.

Soudkyně Marianne Bowlerová: "Pane Carnajeve, jsem soudkyně Bowlerová. Při tomto výslechu jste poprvé před soudem. Jsme tu, protože jste obviněn z federálních zločinů. Poučím vás o vašich ústavních a zákonných právech. Pohovořím o vznesených obviněných a o možných trestech, pokud vás soud shledá vinným. Byl jste obviněn z použití zbraní hromadného ničení (...) a úmyslného ničení majetku vedoucího k usmrcení. Pane Weinrebe, jaký je to nejvyšší trest?"

Žalobce William Weinreb: "Ctihodnosti, maximum v každém bodě obvinění je trest smrti, libovolný počet let odnětí svobody či doživotí."

Soudkyně: "Je tu pokuta?"

Žalobce: "Až 250 tisíc dolarů."

Soudkyně: "(...) Teď se nekoná soudní proces a teď vás nevyzvu odpovědět na obvinění. Jestli kdykoli řeknu cokoli, co nepochopíte, přerušte mne. Je to jasné?"

Obviněný přikyvuje. Soudkyně poučuje obviněného o jeho právech, mimo jiné o právu nevypovídat, či se radit s advokátem.

Soudkyně: "Nakonec, když položím jakoukoli otázku při tomto výslechu či v budoucnu, o níž si myslíte, že by vám mohla uškodit, máte právo neodpovídat. Rozumíte všemu, co jsem řekla o vašem právu mlčet?"

Obviněný přikyvuje.

(...) Soudkyně: "Můžete si dovolit advokáta?"

Obviněný: "Ne."

Soudkyně: "(...) Prozatím jsem povolala federálního obhájce pana Ficka, aby vás zastupoval. Zakrátko vám předá místopřísežné prohlášení o stavu finančních prostředků, abyste je vyplnil. Informace, které sdělíte o vašich financích, poslouží k rozhodnutí, zda si můžete či nemůže dovolit právního zástupce. Připomínám, že pokud prohlášení bude nepravdivé, můžete být postižen pokutou až 250.000 dolarů a/anebo pětiletým vězením (...) Normálně bych teď nastolila otázku propuštění na kauci."

Obhájce William Fick: "Ctihodnosti, navrhuji teď odložit tuto otázku a souhlasím s vazbou."

Soudkyně: "Dobrá. Co si myslí obžaloba?"

Žalobce: "Ctihodnosti, vláda žádá o vazbu pro obviněného, protože jde o násilný zločin, za který hrozí doživotí či trest smrtí, a na svobodě by obviněný mohl uprchnout a zastrašovat svědky."

Soudkyně: "V pořádku. Chcete projednat ještě něco dalšího?" Žalobce: "Ne." Obhájce: "Ne."

isabelafuentes ( 23. dubna 2013 20:46 )

Blesk umí vskutku i z ničeho udělat větší nic... Já čekala výslech, jak bylo inzerováno v nadpisu, a přitom byl jen poučen o právech, o obvinění a o obhájci ex offo. To žádný výslech není.

cinderella1 ( 23. dubna 2013 19:29 )

chaoticka1 ( 23. dubna 2013 19:12 )

Odporucam si pozriet http://***youtube.com/watch?v=DnX2lIR9ZjU

kukuku ( 23. dubna 2013 18:08 )

Na branné přípravě mě učili, že ZHN (zbraně hromadného ničení) tvoří : 1) Jaderné zbraně, 2) BCHL (bojové chemické látky) a 3) BBL (bojové biologické látky). Že by do Zbraní hromadného ničení patřil papiňák narvaný ložiskama, to mě za Husáka zapomněli naučit.

ivaklim ( 23. dubna 2013 16:07 )

Mladí lidé se zneužili k hrůze teroristické aktivity na sportovním maratónu v americkém městě Bostonu. S obavou na nejen tento protilidskosti čin se zvažuje záměr vymývání mozků dotčených aktérů třeba nedetekovatelnými vlnovými paprsky pro účel usmrcení spousty účastníků například této sportovní události. Udržování a pěstování krásných vztahů mezi různými kulturami znamená značnou podporu klidu a míru pro lidi na celém světě, avšak lze být považováno za nebezpečí některými nepřejícími aspekty politiky ve světě. Navíc záměna pojmenování země Čečna za Češko a texaská tragédie českých osadníků v USA může vést ke spekulacím o záměrném poškození pověsti českých obyvatel, jejich životů a majetků.

Zobrazit celou diskusi