Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Senzace v jihlavské zoo: Tygří dědeček (19) zplodil roztomilé mládě

Autor: Jiří Čada - 
19. dubna 2013
18:26

Obrovská radost opanovala ve středu odpoledne jihlavskou ZOO. Samice tygra sumaterského Suma (8) poprvé veřejnosti představila svého čerstvě narozeného potomka. Pyšná matka ho vynesla láskyplně v nebezpečně vyhlížející tlamě z porodního boxu ven do svého výběhu.

 

Malé tygře o jehož pohlaví zatím nemají tušení ani nejbližší ošetřovatelé tygří rodiny, se v Jihlavě narodilo letos 28. března. „Byl to jen okamžik, stačila jsem párkrát stisknout spoušť a bylo po této vzácné podívané,“ informovala Blesk mluvčí zoo Kateřina Kosová. O pár vteřin později už si tygří matka odnesla zcela bezmocné mládě zpět do porodního boxu.

Raritní zplození v pozdním věku

Jihlavská ZOO však slaví ještě jeden unikát. Otcem malého tygřete se nečekaně stal Dastin (19). Samec pocházející z pražské ZOO. „Je to skutečně ojedinělost, aby v tak pozdním věku se Dastin zmohl na svého potomka. V přírodě se tito tygři dožívají deseti až dvanácti let,“ uvedl tento unikát zoolog zahrady Jan Vašák. Podle vyjádření ředitelky ZOO Elišky Kubíkové se v Jihlavě dočkali tygřího mláděte po dlouhých dvaceti letech.

Tygr sumaterský:

Výskyt - Asie. Nejmenší podruh tygra. Na světě těchto kriticky ohrožených zvířat žije necelých 500 kusů. Samice bývá březí 91 až 105 dní. Na svět přivádí jedno až pět mláďat.

naidka ( 20. dubna 2013 09:45 )

Krásné koťátko . Pozitivní články o zvířátkách jsou nejlepší, aspoň do diskuze nevlezou žádní úchylové.

japos22 ( 19. dubna 2013 19:03 )

Je to prostě TYGR

ejvm1712 ( 19. dubna 2013 18:46 )

No prosím! A pan Suchý nemůže.

Zobrazit celou diskusi