Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Korunní svědek proti Rathovi: Popsala zlodějinu a chce nižší trest!

Podnikatelka Salačová (uprostřed) je hlavním svědkem v kauze Ratha a jeho bandy (vpravo Kateřina Pancová)
Podnikatelka Salačová (uprostřed) je hlavním svědkem v kauze Ratha a jeho bandy (vpravo Kateřina Pancová)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
10. dubna 2013
17:51

Podnikatelka Ivana Salačová se rozhodla mluvit o tom, k jakým špinavostem docházelo v korupční kauze kolem Davida Ratha. Na oplátku nyní jednatelka stavební firmy získala oficiálně statut spolupracující obžalované. A může se tak vyhnout potrestání, nebo alespoň získat nižší trest. Co všechno na Ratha ví?

Rathovu kauzu má v současné době na starost státní zástupce Petr Jirát. Ten se rozhodl, že podnikatelce Salačové, jedné z vedlejších aktérek Rathovy kauzy, přidělí statut spolupracující obviněné. Uvádí to server Lidovky.cz.

Pro Salačovou se jedná o úlevu. S Rathem a spol. se prý podílela na korupčním jednání. Tenhle statut jí však může vynést nižší trest. Statut přitom může získat podle trestního řádu pouze ten obviněný, který státnímu zástupci oznámí skutečnosti, významně přispívající k objasnění zločinu organizované skupiny.

A právě takové skutečnosti se Salačová rozhodla vytáhnout na světlo. Popsala, k jakým čachrům docházelo ve Středočeském kraji. "To, co jsme zadokumentovali soudem povolenými prostorovými a telefonními odposlechy, sledovačkami, nám potvrdila, že to tak skutečně je," sdělil Jirát Právu. Otázkou zůstává, co všechno ještě na Ratha ví?

Samotnému Rathovi nyní hrozí až 12 let vězení. Obvinění nadále odmítá, podle obžaloby si ale vzal coby hejtman 7 milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku a další úplatky dostal za zasahování do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera, bývalého poslance Petra Kotta.

Výpověď Salačové však nechává právníka Kotta a Pancové v klidu. "My si myslíme, že paní Salačová ve vztahu k mým klientům nevypovídá nic významného. Není to nic převratného a dalo se to předpokládat," oznámil advokát Tomáš Sokol, který Rathovi kumpány zastupuje. 

aluman ( 11. dubna 2013 01:57 )

Pokud se její výpověď bude shodovat s odposlechy a dalšími důkazy, tak bude mít slušnou váhu a pokud navede vyšetřovatele na něco, co ještě nevědí a potvrdí se to, má slušnou šanci na prominutí trestu.

versutus ( 11. dubna 2013 00:18 )

Tady se sešla banda primitivů.

namoroman ( 10. dubna 2013 20:58 )

Tak si neber Čechy do huby U nás aspoň nemáme kanibaly jako Němci.

xxxx678 ( 10. dubna 2013 20:46 )

To je,ale neni o ní vůbec slyšet

namoroman ( 10. dubna 2013 20:29 )

A kde je zbytek?

Zobrazit celou diskusi