Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Soudkyni vyloučili z justice: Nadřízení mě psychicky znásilňovali a mučili, hájí se!

Soudkyně Okresního soudu v Ostravě (vlevo) musí opustit justici (ilustrační foto)
Soudkyně Okresního soudu v Ostravě (vlevo) musí opustit justici (ilustrační foto)  (Autor: INT, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
11. dubna 2013
23:10

Soudkyně Kamila Šrubařová byla označena kárnou komisí za nedůvěryhodnou a musí opustit řady soudců. Odvolat se proti tomuto rozhodnutí nejde, jenže podle této "ženy v taláru" šlo o záměr poté, co musela čelit psychickému mučení a znásilňování ze strany nadřízených.

Šrubařová pracovala u Okresního soudu v Ostravě, zaměstnankyní justice byla 27 let. Nyní však musí z rozhodnutí kárného senátu řady soudců opustit. Není prý totiž způsobilá vykonávat funkci soudce! Podle zákona je soudce nezpůsobilý mj. v případě, když byl v posledních 5 letech nejméně třikrát pravomocně uznán vinným kárným proviněním. A přesně to se stalo Šrubařové.

Soudkyně se brání: Nadřízení mě mučili

Soudkyně však tvrdí, že její odstranění bylo plánované. A že s ní její nadřízení systematicky špatně zacházeli - zahrnuli ji prací a chtěli jí "užalovat". Měla prý na starost 600 případů, které si nyní rozdělí její kolegové. U kárného senátu reagovala na rozhodnutí o svém vyloučení značně emotivně a hovořila také o mučení psychologickými metodami. "Jsem psychicky znásilňována," bránila se soudkyně a označila to za tzv. bossing - šikanu ze strany nadřízených.

Komise: Vaz ji srazily dřívější problémy

Jenže karný senát si myslí něco jiného - soudkyni prý zlomily vaz její předchozí prohřešky. Loni v listopadu soudkyni na 14 měsíců snížili o 30% plat, protože v jednom civilním sporu prý pominula, že už vynesla rozsudek, a znovu svolala veřejné jednání.

Problémy měla i předtím - když přijala případ, který jí soudní podatelna mylně přidělila, ale nespadal do její pravomoci. A nebo když se zodpovídala ze soudních průtahů. "Důvěryhodnost zde skutečně zpochybněna byla," uvedla předsedkyně kárného senátu Daniela Zemanová.

V posledních letech musela justici v rámci standardního kárného řízení opustit řada soudců. K častým důvodům patří průtahy v desítkách i stovkách případů nebo problémy s alkoholem. Dosud se však nestalo, aby soudce přišel o funkci kvůli ztrátě způsobilosti vyvolané kumulací kárných řízení.

deratizater ( 12. dubna 2013 08:58 )

taky si to myslím že byla paní soudkyně ve velkém stresu ,hodně práce a mstiví nadřízení kteří cíleně pracovali na její profesní likvidaci

manolla1 ( 12. dubna 2013 08:44 )

!

manolla1 ( 12. dubna 2013 08:39 )

... viz dole napsaný komentář ... jakápak spravedlnost! Každý dobrý skutek, bývá po zásluze potrestán! Pořekadlo platí na 100% .

deratizater ( 12. dubna 2013 08:26 )

Podle mých zkušeností tak určitě byla nezkorumpovatelná a to mnohým vadilo a cíleně ji zlikvidovali jelikož takové tvrdé tresty které dostala neodpovídaly tomu v čem z přepracovanosti pochybila .

itartas ( 12. dubna 2013 08:21 )

můj názor, aby se justice někoho ze svých řad takovým způsobem zbavila musí jít o soudce, který nejde někomu na ruku, buď přímo předsedovi soudu nebo jeho kamarádíčkům. Nejsem už dávno naivní a je mi jasné, že když se někdo vymyká nebo je jiný třeba zrovna ve funkci soudce čestný, tak musí z kola zákonitě být vyštván a jestli paní Šrubařové navalili spisů více než ostatním jedná se o záměr, aby odešla sama nebo vyčkávali až začne zákonitě dělat chyby, což je lepší způsob, protože pak dotyčnou osobu ještě zhanobí, klasický případ šikany....vůbec bych se nedivila kdyby to tak bylo. On slušný a poctivý člověk vždy zavazí a je trnem v oku.

Zobrazit celou diskusi