Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Školák (15) znásilnil holčičky v dětském domově: Dostal tříletou podmínku

Autor: Zbyněk Schnapka - 
10. dubna 2013
13:40

Tříletou podmínku za doživotní trauma tří malých holčiček dostal u Krajského soudu v Plzni Tomáš M. (15). Za zdmi dětského domova Robinson ve Stodu na Plzeňsku, kde sám pobýval, děvčátka (4, 6, 9) znásilnil. Jednou z nich byla i Zuzanka (6). Právě její otec Pavel N. (40) na vše loni v létě upozornil.

Nechutných sexuálních praktik se zúčastnil i Patrik L. (14), který ale vyvázl bez trestu, protože mu ještě nebylo 15 let. Státní zástupkyně Václava Brýdová původně Tomáše M. vinila i ze znásilnění čtvrté holčičky (8). To se ale u soudu nepodařilo prokázat.

„Chlapec má sníženou příčetnost. Rozhodli jsme se, že mu dáme šanci,“ zdůvodnil mírný trest předseda senátu Jan Špeta. Přitom Tomášovi M. hrozilo až pět let vězení pro mladistvé. „Jestliže se ale nebude řádně chovat a z ústavu třeba uteče, půjde si trest odsedět natvrdo,“ varoval hocha Špeta.

Tomáš M. znásilňoval děvčátka v kabince toalet. Strkal jim prsty do přirození a pokoušel se o pohlavní styk. „Bylo mi z toho na zvracení, když mi to dcera říkala,“ svěřil se Pavel N. „Jsem spokojený, za každý trest, protože nejdříve to vypadalo, že se všechno ututlá,“ okomentoval rozsudek Pavel N.

Šťastný konec

Smutný příběh má ale šťastný konec. Zuzanku, která kvůli sporům rodičů skončila v dětském domově, dostal do péče její otec. Holčička s ním žije v jedné obci na Plzeňsku a táta se o ní vzorně stará. „Je šťastná. Má tu spoustu kamarádů. Denně jsem jí vozil do přípravky v Plzni. Teď se ale u nás uvolnilo místo v mateřské škole. Příští týden tam půjde poprvé,“ říká Pavel N. I přes otcovu péči, schovává ale Zuzanka stále ještě v sobě hrůzy, které v dětském domově prožila.