Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka energetiky Vitásková: Chce nižší ceny elektřiny, teď se bojí o život!

Autor: poe, fab - 
10. dubna 2013
11:17

Za elektřinu platíme moc kvůli zločinnému spolčení. To prohlásila Alena Vitásková (56), šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ). A teď musí mít ochranku skoro jako prezident! Zřejmě někdo vyhrožuje jí, nebo její rodině…

Reportéři Blesku byli svědky, jak asi sedm (!) svalnatých mužů s drátky v uších a boulích na saku zajišťuje její odjezd z úřadu. K dispozici byla dvě auta s kouřovými skly – jedno terénní mitsubishi a audi. Vitásková to, že má ochranku, nechtěla vůbec komentovat. „Nemůžu k tomu nic říct,“ vzkázala Blesku přes mluvčího ERÚ Jiřího Chvojku. Neprozradila tak ani, zda jí ostří hoši byli přiděleni kvůli jejímu boji proti vysokým výkupním cenám elektřiny ze slunečních elektráren.

Agresivita roste

Ochranku má Vitásková zhruba od 5. dubna, kdy se solárním byznysem zabývala Bezpečnostní rada státu. Jednání komentoval premiér Nečas slovy: „Zaprvé je to problém, který má závažný charakter z hlediska energetické bezpečnosti. Zadruhé proto, že zvyšující se agresivita některých kruhů může představovat i bezpečnostní problém.“

Stojí nás to 7 stovek

Každá česká rodina platí 712 korun ročně navíc kvůli tomu, že ERÚ stanovil bůhvíproč příliš vysoké výkupní ceny elektřiny ze solárních elektráren. Distributoři za ni musí platit víc, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách směřujících ke spotřebitelům. Vitásková po svém nástupu do ERÚ nechala zpracovat audit, který odhalil, že někteří pracovníci tohoto úřadu právě při stanovování výkupních cen zřejmě postupovali nezákonně. Z její strany dokonce padla slova o »zločinném spolčení‹. Škody mohou být v řádu desítek miliard korun!

Sirotek se vypracoval...

Alena Vitásková (56) pochází ze Slezska. Jako sirotek musela začít pracovat už v sedmnácti. Vystudovala Stavební fakultu Vysokého učení technického v Brně, obor ekonomika a řízení staveb. V roce 2001 se stala šéfkou státem ovládané společnosti Transgas,. Firmu koupila německá společnost RWE za více než 130 miliard korun. V souvislosti s její kariérou byl zmiňován partner Vitáskové Arnošt Thon, před rokem 1989 šéf Transgasu. Jeho syn Filip je předsedou dozorčí rady RWE. Vitásková je v čele Energetického regulačního úřadu od roku 2011.

Boj baronů

Solární baroni nyní tvrdě bojují za to, aby nemuseli platit likvidaci fotovoltaických panelů. Podle zákona mají povinnost na své náklady (přispívají do společného fondu) odstranit panely, které byly uvedeny na trh do 1. 1. 2013. Za novější je zodpovědný výrobce (dovozce). Písemně se navzájem vyzývají k tlaku na politiky, aby byl zákon změněn a veškerá odpovědnost byla ze zákona jen na výrobcích.

ko.ko.tek.. ( 10. dubna 2013 18:19 )

Kikina čumí na KLDR, jak mu bude jadernou zbraní znečištovat zelenou planetu

ko.ko.tek.. ( 10. dubna 2013 18:18 )

tak si sáhni do gatí, možná seš p.o.s.r.a.n.e.j Tu pravdu ne fitím

ko.ko.tek.. ( 10. dubna 2013 18:17 )

kdo? Jsem mimo obraz

babice ( 10. dubna 2013 16:46 )

Koukám a čtu, lúza je asi Vaše velmi oblíbené slovo, že krabate. Jen jestli nejste sám lúzr.

aluman ( 10. dubna 2013 15:29 )

Stačilo mi prvních šest bodů. Dál jsem nečetl. Mít právo na všechno(mít všechno) aniž by se o to musel čověk nějak zasloužit, nějak si to vydobýt....to už tu bylo, už se ukázalo, že to jde pouze tak, že všichni mají stejné prd. Zkrátka požadavky těch, kterým chybí život ve stádu, kterému někdo určuje kam na pastvu a jak se pást.

Zobrazit celou diskusi