Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Autobus spadl z mostu: Jedna dívka nepřežila. Děti mají zlomené nosy a rány v obličeji!

Autor: ljš, ČTK, zb, psch - 
8. dubna 2013
15:50

Nehoda autobusu plného dětí si u Rokycan vyžádala jednu oběť. Nikdo z vraku nevyvázl bez zranění, děti, ale i dospělí, mají polámané nosy, odřené tváře. Několik desítek minut strachu o život, bezmoci a chaosu se padesáti cestujícím navždy vrylo do paměti.

Co se přesně stalo, zatím nikdo neví. Jasné je, že se autobus netrefil na most u sjezdu z dálnice D5 u Rokycan, sjel ze stráně a naboural do protisvahu. Při strašlivé nehodě zemřela šestnáctiletá studentka z Francie.

Od nehody záchranáři odvezli 41 lidí. Děti mají polámané nosy, odřené tváře a brady, pohmožděná či zlomená žebra i ruce. Na tento den pravděpodobně nikdo z cestujících už nezapomene.

Lehká i těžká zranění

Nejhůř jsou na tom dva mladíci ve věku 16 a 17 let, kteří jsou v rokycanské nemocnici. Jeden z nich má otřes mozku a druhý má zlomenou pánevní kost. Dalších 29 cestujících ošetřili nebo mají na starost lékaři v plzeňské fakultní nemocnici.

Dívka nehodu nepřežila

Na místo byly povolány i dva vrtulníky, několik hasičských vozů a sedm vozů záchranky. "Nehodu bohužel nepřežila šestnáctiletá dívka. Řidič je těžce zraněný. Bylo velké štěstí, že jeden z rokycanských hasičů umí perfektně francouzsky, to velice usnadnilo záchranu cestujících," řekl Blesk.cz ředitel HZS Plzeňského kraje František Pavlas.

Tudy autobus vylétl mimo vozovku, z osmimetrového srázu narazil do protisvahu Tudy autobus vylétl mimo vozovku, z osmimetrového srázu narazil do protisvahu | Blesk - David Malík

Studenti gymnázia

Autobus mířil z francouzského Remeše do Prahy, vyjel v neděli večer a vezl čtyři desítky studentů víceletého gymnázia Notre-Dame. "Snažíme se pomoci obětem a jejich rodinám," sdělila firma Champagne mobilités, které autobus patří.

Zázemí pro raněné

Cestující, kteří byli po ošetření nebo prohlídce propuštěni, jsou v jedné z plzeňských základních škol, kde jim magistrát připravil zázemí. "Dostanou občerstvení a oběd, jsou zajištěni tlumočníci, psychologové, pedagogové a celý organizační servis. Na cestě je také zástupce francouzské ambasády," řekl vedoucí odboru krizového řízení plzeňského magistrátu Petr Liška.

anka ( 8. dubna 2013 22:30 )

muj taky...jenze byl doma sam a kdyz jeho zena prisla s ditetem domu, uz bylo pozde....( byl to dobry kamarad, ale kouril a miloval uzeniny)

hardykv ( 8. dubna 2013 16:35 )

Tenhle sjezd a nájezd vyprojektoval naprostej magor.Je prudkej skoro pravej úhel a navíc klopenej na druhou stranu.Když sem tam jel před lety poprvé tak sem měl co dělat abych se taky neproletěl.Ted si pokaždý dávám pozor a to nejen v zimě.

hofihofi ( 8. dubna 2013 15:47 )

Hmmm a jak bys do vesnice v cr kam nejezdi vlak? Vrtulníkem?

sores ( 8. dubna 2013 15:35 )

Tomu říkám katastrofa! Proto by mě zásadně do busu nikdo nedostal ani zadara, busy mají nejvíce nehod s autama.Raději si našetřím a lítám,a když nemám na letenku tak raději dřepím doma. Zatím je letadlo nejbezpečnější dopravní prostředek na světě.

hela52 ( 8. dubna 2013 15:19 )

tohle je neštěstí a ne kdyř Rychtář dostane facku

Zobrazit celou diskusi