Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Demonstrace proti vládě: Dorazilo 500 lidí, policie už musela zasahovat

Autor: mok - 
7. dubna 2013
13:45

AKTUALIZOVÁNO: Demonstrace, která byla svolána Holešovickou výzvou, není taková, jak se očekávalo. Místo tisíců lidí totiž dorazilo na Václavské náměstí jen něco okolo pěti stovek. Vlak, který byl speciálně vyslán z Ostravy navíc převážel pouhých 16 demonstrantů.

I tak ale desítky demonstrantů  stojí u sochy Svatého Václava a snaží se svrhnout vládu. Jako opora má navíc dorazil i nezávislý senátor Tomio Okamura. "Hledám tu podporu pro svoji vizi změny ústavy směrem k přímé volbě," řekl Okamura, který by rád viděl větší podíl občanské společnosti na vládnutí a odvolatelnost politiků. 

Demonstranti jsou vybaveni transparenty, na kterých jsou hesla jako "Stydím se za svoji vládu" a na pódiu je plakát s  ministrem financí Miroslavem Kalouskem ve vězeňském. Policie už musela zasahovat u několika konfliktů.

Některé demonstranty mrzelo, že nepřišlo víc lidí. "Účast je malá. Připadá mi, že jen přetrvává věčné české kverulantství. Pořád budeme sedět u piva a říkat, že se nám to nelíbí, ale přitom s tím nedokážeme nic udělat," říká jeden z demonstrantů.

Pokud vláda nebude na demonstraci reagovat a nebude chtít vyjednávat o svém odchodu, je Holešovská výzva připravena v nadcházejícím týdnu blokovat přístup ministrů do úřadu vlády. Představitel výzvy Slávek Popelka dnes přítomné svolal hned na pondělí ráno k sídlu vlády. Podle něj nemá vláda legitimitu, neboť v ní sedí zástupci nikým nevolené strany LIDEM.

"Občanskou aktivitu velmi vítám a je ukázkou zdravé společnosti. To se ale zcela určitě nedá říci o aktivitě nazvané Holešovská výzva, reprezentované organizátory, kteří by se s trochou odvahy dali nazvat nebezpečnými magory. Jejich protest nesměřuje jen proti vládě, ale hlavně proti principům demokratické společnosti," sdělila předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

krupan10 ( 8. dubna 2013 12:50 )

tak nějak !!

nautilus ( 8. dubna 2013 11:41 )

Výzvy typu" je třeba změnit systém" zavání voláním po totalitě bolševického typu. Při uvažování české masy se tato přání mohou snaze naplnit. Nevzpomenu si, kdo vyhlásil, že lépe žít v rozkradené zemi než v totalitě. Na You Tube si můžete přečíst stanovisko Ctibora Mašína k zesnulému panu Havlovi, kterého viní za stav této společnosti a považuje jej za komunistického pohůnka. Zde citovanou výzvu lze přičíst na vrub neobolševiků. Opatrně s názory lidí, kteří kalkulují se změnou demokratického systému. Zavražděných nevinných lidí rukou komunistů bylo u nás a ve světě již dost. Vláda se mění prostřednictvím demokratických voleb, nikoliv protiústavními kroky hrstky křiklounů. Jestliže si někdo myslí, že lze žít na úkor jiných, přijde na to, že tato cesta vede do pekla.

hanzohatori ( 7. dubna 2013 21:02 )

Podobné iniciativy iniciované figurami v pozadí typu Babiše a spol jsou nevěrohodné, spíš provokačního charakteru. Výměna loutek naprosto nic nevyřeší s výjimkou výměny jedněch loutek za jiné. Je třeba změnit systém a to krok za krokem. Ne podobným cirkusem jako by tento, případně ty, které organizují štědře zaplacené PR agentury. Je dobře, že ovce pochopili, že když jim vlci organizují zlepšení, budou ostříhány ještě důkladněji.

abzk ( 7. dubna 2013 20:34 )

Já to myslel tak, že ti (ne všichni) co prožili většinu dospělého života v době, kdy byli voděni za ručičku a odnaučováni samostatně myslet, se třeba v padesáti mnohem hůř dokáží naučit žít jiným samostatným způsobem života, než ti mladší. Čím mladší člověk, tím přizpůsobivější. Inteligence a životní postoj v tom samozřejmě taky hraje nemalou roli, ale u některých je handicapem právě ten vyšší věk. Pro bych byl pro časově omezený individuální řešení (trvající tak maximálně do roku 2020, kdy už cílová skupina bude na onom světě a ti mladší, když se nepřízpůsobí, tak jejich věc). Ne kvůli sobě, ale kvůli těm, co spadli do dnešní doby ve věku, kdy už nebyli schopni se učit nové věci, tak nějak obecně řečeno.

enriko ( 7. dubna 2013 20:21 )

Z Ostravy přijedou odboráři až před vánocemi nakopupit do Prahy, jak za starých časů.

Zobrazit celou diskusi