Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bratrance Petry (†15) policie pustila: Za výhrůžky vrahům sedět nepůjde

Policie do vazby nejprve odvedla vrahy Petry (jeden z nich na snímku), pak však zatkla i jejího bratrance
Policie do vazby nejprve odvedla vrahy Petry (jeden z nich na snímku), pak však zatkla i jejího bratrance  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: simao, ČTK - 
1. dubna 2013
17:38

Bratranec zavražděné školačky Petry (†15) sedět nepůjde. Za svá slova, že by vrahy zabil, kdyby je potkal, ho přitom sebrala policie a hrozily mu až tři roky vězení. Policie však nakonec obvinění zvážila a Martina propustila.

Zdravý rozum vyhrál nad úředním šimlem! Policisté sebrali Petřina bratrance Martina z obavy, že by mohl splnit, co řekl do televizních kamer - a sice zabít některého z vrahů jeho sestřenice Petry.

Martin mluvil na televizní kamery v emocích, po výhrůžkách vrahům byl proto předveden k podání vysvětlení. Dvěma z vrahů Michalovi K. a Tomášovi Z. by sice ublížit nemohl, ti jsou v současné době ve vazbě, jejich komplic Jakub D. je však stále na svobodě. A tak prý panovaly obavy, že by si mohl dojít Martin právě pro něj.

Policie: Nepřípustné vyjádření

Je totiž známé i to, kde se Jakub nachází. V bytě své matky, která jej však brání, že se na vraždě nepodílel a jen pod pohrůžkou násilí pomáhal zahladit stopy. Na Jakuba a jeho rodinu se však snesl vztek frustrovaných Jihlavanů. A dokonce se prý objevila nabídka ve výši 15 tisíc korun, pokud někdo vytáhne Jakuba z jeho úkrytu... Policisté však vzkazují, že pokusy o lynčování budou trestat.

K bratranci Matinovi pak policie dodala: "Vyjádřil se způsobem, jaký u adresáta výroku mohl vzbudit důvodné obavy o zdraví a život. Policie proto musela ze zákona konat. Mladík byl vyslechnut a podal vysvětlení, které komentovat nebudu. Obviněn nebyl. Byl poučen, že podobné jednání je nepřípustné," okomentovala Martinovo propuštění krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková.

V Jihlavě se chystá protestní akce

Podobných vyjádření na adresu vrahů je však ke slyšení po Jihlavě více. A nenávistné reakce se rychle šíří především na internetu. Dělnická strana sociální spravedlnosti dokonce vyzvala ve své "jihlavské výzvě" k obnovení trestu smrti.

Na pátek 5. dubna je pak od 15:00 na Masarykovo náměstí do Jihlavy svolána právě přes facebook protestní akce. Město nyní nezná detaily této akce, ale organizátoři by její konání měli oznámit magistrátu kvůli bezpečnosti, případně kvůli kolizi s jinou akcí, řekl ČTK mluvčí města Radek Tulis.

jerris008 ( 2. dubna 2013 10:31 )

v pohodě, chápu. říkat co chce a reagovat jak kdo chce je ale něco jiného. Reakce by měla být adekvátní k podnětu. čili jestli mu vyhrožovala, dupání po krku a shození z okna není adekvátní. Oni ji zabili - je adekvátní je zabít taky. A že si bratránek pustil v afektu pusu na špacír, tak se divím tomu, že ho policie zadržela. Proto říkám - debilní země. Navíc každej si v diskuzi pustí pusu na špacír, to by měli zadržet každého. zkrátka je to tu postavené na hlavu.

sibuna ( 2. dubna 2013 10:29 )

Nejstrašnější je to,že práva pachatelů jsou mnohem větší,než byla práva oběti a pozůstalých...Justice není o spravedlnosti,ale o dodržení zákonů

manicka919 ( 2. dubna 2013 10:25 )

on ale neni jen svedek, on JE SPOLUPACHATEL!

otec-decathlon ( 2. dubna 2013 10:24 )

souhlasím s tebou..

manicka919 ( 2. dubna 2013 10:24 )

mel by byt hyckan.. jo, poslete ho do wellness s all inclusive, on mozna utrousi slovo, tak pred nim padneme na *** a ani jedno krive slovo! sakra kam ten narod speje? minimalne rozbit drzku od spoluveznu!

Zobrazit celou diskusi