Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střelec z Denveru: Prokuratura chce navrhnout trest smrti!

Autor: ČTK, tis - 
1. dubna 2013
20:53

Očekává se, že americká prokuratura se bude snažit prosadit trest smrti v procesu s Jamesem Holmesem, který je obviněn z loňského zastřelení 12 lidí v denverském kině. Krátce před dnešním oficiálním oznámení prokuratury, zda pro pětadvacetiletého Američana bude žádat trest smrti nebo doživotí, to uvedla agentura Reuters.

Červencový masakr při premiérovém promítání filmu o Batmanovi si vyžádal kromě mrtvých i téměř 60 zraněných a šokoval veřejnost. Holmes minulý týden sdělil, že je připraven přiznat vinu. Podle zákonů a praxe v USA by tak měl naději, že se vyhne trestu smrti a že mu soud vyměří doživotí.

"Existuje snaha o dohodu. Holmes nabídl prokuratuře, že přizná vinu a stráví zbytek života ve vězení bez možnosti podmíněného propuštění," oznámili advokáti obviněného. Soud by tak podle nich mohl vynést rozsudek velmi brzy po očekávaném zahájení procesu 20. července.

Advokáti varovali, že pokud bude prokuratura trvat na trestu smrti, bude proces trvat dlouho. V tom případě by totiž prokazovali, že Holmes je duševně nemocný a není tedy za svůj čin plně odpovědný. Pak by podle nich mohl dostat i nižší trest než doživotí.

Podle Reuters ale převažuje přesvědčení, že prokurátor coloradského okresu Arapahoe George Brauchler dnes odmítne návrh obhajoby a bude prosazovat trest smrti.

Holmes zaútočil na své oběti při premiérovém promítání filmu o Batmanovi. Obviněný byl v minulosti hospitalizován na psychiatrické klinice a podle očitých svědků stále nese silné stopy psychické nevyrovnanosti. 

jana999 ( 2. dubna 2013 12:30 )

já bych v tom rozdíl nedělala, vrah by měl dostat trest smrti at je zdravý nebo nemocný, kdo to má hlídat a živit to, tady zabil takových danových poplatníků, tak at ten odpad společnosti zmizne ze světa a přestane škodit. Kdy společnost bude ochranovat zdraví lidi a ne nebezpečný pošuky

wimr ( 2. dubna 2013 12:06 )

joanna5 ( 2. dubna 2013 00:21 )

Ten člověk není očividně normální, je to blázen a patří do blázince. Blázni se nepopravují, jak je možné, že to dávno nepoznali, až to muselo dojít tak daleko?

o-smrtelnik-o ( 1. dubna 2013 22:03 )

Polib mi (_I_) buziku

o-smrtelnik-o ( 1. dubna 2013 21:53 )

taky jsi dement?

Zobrazit celou diskusi