Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Záhadné foto prvního mobilu: Měla ho tahle dívka už v roce 1938?

Žena na videu do přístroje mluví
Žena na videu do přístroje mluví  (Autor: youtube.com)
Autor: tis - 
1. dubna 2013
12:09

Je to první mobilní telefon na světě? Film z roku 1938 ukazuje, jak žena hovoří do bezdrátového zařízení. Jeho zveřejnění pak vyvolalo rozsáhlé dohady a spekulace. Ale tajemství ženy s mobilem se prý podařilo vyřešit!

Tajemství ženy užívající moderní mobilní telefon v roce 1938 se zdá být odhaleno. Černobílé záběry ženy hovořící do bezdrátového sluchátka prý byly natočeny ve 30. letech v americké továrně.

Dosud se přitom uvádělo, že první mobilní telefony vznikly v USA až v 50. letech 20. století, ale jako součást výbavy automobilů. Až v 70. letech pak vynalezli jejich přenosné verze pro běžné uživatele, ale to se ještě vůbec nepočítalo s tím, že budou mobily tak masovou záležitostí, jakou jsou dnes.

Tvůrci konspiračních teorií však považují video za jasný důkaz, že americká vláda mobily tajila. Najdou se však i tací, kteří "dívky s mobilem" považují za důkaz cestování časem! Ti střízlivější považují celé video za podvrh a odkazují se při tom na ukázky ze starých filmů, které zabírají moderní technologie v letech, kdy ještě nebyly vynalezeny.

Nyní však uživatel YouTube přišel s tvrzením, že žena na videu je jeho prababička. „Ta dáma, kterou vidíte, je moje prababička Gertrude Jones.“ Uživatel tvrdí, že se opravdu jedná o telefon, předválečný prototyp vyvinutý továrnou v Leominster, Massachusetts. „Testovaly bezdrátové telefony. Gertrude a dalších pět žen dostaly tyto bezdrátové telefony na týden na zkoušku.“

Zatím nedošlo k nezávislému prošetření zmíněných informací. Jen další uživatel YouTube tvrdí, že zná někoho, kdo v té továrně pracoval. Hodlá tedy zjistit, zda se opravdu jedná o Gertrude, která testuje bezdrátové zařízení. Uspěje? A nebo se z rozluštění "záhady" vyklube jen aprílový žert?

wimr ( 2. dubna 2013 13:20 )

holka je to pěkná, hned bych jí dal šišku

erikcom ( 2. dubna 2013 12:06 )

to je opravdu zahada ahaha u tváře si pouze tiskne psaníčko-kabelku dámskou zřejmně ze studu z natáčení ,ostatní ženy co projdou mají tyto tkzv. psaníčka v ruce

chlebasmaslem ( 2. dubna 2013 09:16 )

první mobilní telefony pro veřejnost se začaly objevovat až v 50. letech 20. století v USA a byly zpočátku prodávány jako vybavení automobilů. Až v průběhu 70. let se objevily první skutečně přenosné, ale zdaleka ne kapesní, přístroje.

alex0800 ( 2. dubna 2013 07:45 )

První mobil se objevuje ve filmu v Charlie Chaplinem kolem roku 1923.. Má ho tam jedna starší paní z komparsu, která s ním prochází celým záběrem.. Prý jen další důkaz toho, že již vše bylo vymyšleno i vyrobeno. Když například řešíte UFO, stačí se podívat na Astra Locust TR3B, což je reálný stroj US army..

namoroman ( 2. dubna 2013 00:06 )

Konec srandy už je druhého a jdu spát... Zítra do práce Pěkné Vánoce

Zobrazit celou diskusi