Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel terorista Thierry: Bývalý šéf ETA, který stál za výbuchy v Madridu

Muže, označovaného za teroristu Thierryho, zatkli v roce 2008 v Bordeaux. Byl vůdce organizace ETA
Muže, označovaného za teroristu Thierryho, zatkli v roce 2008 v Bordeaux. Byl vůdce organizace ETA  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
30. března 2013
19:19

Javiera Lópeze Peňu zatkli v roce 2008 v Bordeaux. Znamenalo to jeho konec v čele teroristické organizace ETA, bojující ve Španělsku za hranicemi zákona za nezávislé Baskicko. V noci na dnešek však terorista, přezdívaný Thierry, nebo také Marcel, či Pierre, zemřel.

Thierry byl šéfem vojenské části separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) od roku 1991. Podílel se tak na organizace řady výbuchů a útoků na vládní španělské jednotky, ale i civilní obyvatelstvo. Podle španělských úřadů je jedním z těch, kdo nesou zodpovědnost za atentát na madridském letišti z prosince 2006, při němž přišly o život dvě osoby.

Od téhož roku pak vedl i politickou část organizace. Bylo to v době vyjednávání separatistů a socialistické vlády premiéra Josého Luise Zapatera, která nakonec skončila nezdarem. Thierry měl údajně rozhodující podíl na tom, že bylo přerušeno tehdejší příměří.

V roce 2008 však teroristu zatkli v Bordeaux. Podle agentury AFP pak v noci na dnešek zemřel v nemocnici, kde byl nedávno hospitalizován po mozkové příhodě. Bylo mu 55 let a odpykával si trest ve věznici Fleury-Mérogis nedaleko Paříže.

ETA je za 40 let boje za samostatný stát Basků zodpovědná za více než 800 životů. V říjnu 2011 však ETA oznámila, že s ozbrojeným bojem končí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi