Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ďáblův advokát, který obhajoval Husajna: Půjde za mříže na 14 let

Briítský soud poslal za mříže "ďáblova advokáta". Muže, který obhajoval Saddáma Husajna
Briítský soud poslal za mříže "ďáblova advokáta". Muže, který obhajoval Saddáma Husajna  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, kla - 
29. března 2013
08:00

Britský soud poslal na čtrnáct let za mříže údajného italského právníka Giovanni di Stefano (57), který si obhajobou iráckého diktátora Saddáma Husajna a dalších prominentních zločinců vysloužil v tisku přezdívku "ďáblův advokát".

Londýnský soud ve čtvrtek uznal "ďáblova advokáta" vinným z 25 bodů obžaloby, zejména podvodů, zpronevěr a praní peněz v letech 2001 až 2011, kdy byl zatčen ve Španělsku. Obviněn byl z toho, že své klienty oklamával tím, že se tvářil jako advokát, ačkoliv neměl žádnou kvalifikaci, ani nebyl zapsán jako advokát ani v Itálii, ani v Británii. "Lhaním si naplňoval kapsy déle než osm let," tvrdila obžaloba.

Během procesu byl Di Stefano mimo jiné usvědčen, že si přivlastnil 150.000 liber (asi 4,5 milionu Kč) z odškodnění muži, který při automobilové nehodě ztratil ruku.

Saddám Husajn a Usáma bin Ládin

Di Stefano býval konzultantem týmu, který hájil svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Chlubíval se také styky s vládcem Zimbabwe Robertem Mugabem a zesnulým srbským vůdcem Slobodanem Miloševičem, který mu prý zařídil čestný doktorát bělehradské univerzity. Také se prý znal se zastřeleným vůdcem teroristické sítě Al-Káida Usámem bin Ládinem.

Při odchodu z lavice obžalovaných "ďáblův advokát" jen špitl: "Děkuji, vaše ctihodnosti".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi