Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žaloba na Klause kvůli amnestii: Z velezrady se zpovídat nebude!

Klaus se z velezrady nakonec zpovídat nebude
Klaus se z velezrady nakonec zpovídat nebude  (Autor: archiv Blesku)
Autor: psch, ČTK - 
27. března 2013
18:38

Václav Klaus si může oddychnout, z velezrady se zpovídat nebude. Soud dnes zastavil řízení o žalobě podané senátory. Důvodem je konec Klausova mandátu.

Exprezident Václav Klaus se nebude zodpovídat před Ústavním soudem z údajné velezrady. Soud zastavil řízení o žalobě podané Senátem. Důvodem zastavení řízení je to, že Klausův mandát krátce po podání žaloby vypršel a soudci dospěli k závěru, že nyní se již údajným proviněním v prezidentské funkci zabývat nemohou.

Plénum Ústavního soudu nebylo při rozhodování jednotné. Soudkyně Ivana Janů nesouhlasila se zastavením řízení. Soudce Stanislav Balík měl výhrady pouze k odůvodnění. Jejich odlišná stanoviska se stanou součástí nálezu, nejsou však právně závazná. Rozhodující je stanovisko většiny soudců.

V době podání žaloby zákon výslovně nestanovoval, co se stane, když prezidentův mandát před rozhodnutím Ústavního soudu vyprší. Bylo proto na soudcích, jak tento právní problémy vyřeší. Současný zákon už uvádí, že řízení o žalobě pro velezradu bude pokračovat i po skončení funkčního období prezidenta. Na Klause ale dopadá pouze starší předpis.

itartas ( 31. března 2013 11:06 )

jestli je někdo po morální stránce velezrádcem tak to byl Havel a k němu ještě přičítám mimo jiných reinkarnaci Rakousko-Uherska knížete...máš v tom chaos, tak nevím které slušné lidi máš na mysli?

itartas ( 31. března 2013 11:00 )

konečně jeden co to chápe

itartas ( 31. března 2013 10:58 )

dobrá demagogie, jestli bude zrušen institut amnestie, přijdou občané tohoto státu o jedno ze svých práv...dle tvého vysvětlení by se mohli zrušit i obhájci co obhajují vrahy a rovnou by se mohli posílat za katr..

itartas ( 31. března 2013 10:56 )

nevím čemu na tom kdo nerozumí

itartas ( 31. března 2013 10:55 )

viz Havel a banda kolem něho

Zobrazit celou diskusi