Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policista vyvraždil půl romské rodiny: Dostal 9 let

Milan Juhász za vyvraždění rodiny dostal trest 9 let
Milan Juhász za vyvraždění rodiny dostal trest 9 let  (Autor: Nový Čas)
Autor: ČTK, šim - 
27. března 2013
14:58

„Chtěl jsem nastolit pořádek,“ řekl krátce poté, co loni v říjnu popravil tři Romy a další dva zranil, slovenský policista Milan Juhász (51). Žalobce mu navrhoval doživotí, on dnes od soudu odešel s devítiletým trestem. „Je mi to líto, ale nemám k tomu co dodat,“ řekl před soudem.

Tragédie se odehrála loni v červnu před domem obětí střelce. Městský strážník Juhász nelegálně drženou zbraní postřílel členy jedné rodiny. Gabriela L. (†44), jeho syna Mária (†19) a zetě Júliusa (†22) zastřelil. Druhý syn utrpěl průstřel plic a jeho manželka měla poraněnou nohu. Po činu Juhász vyhrožoval, že se zastřelí, po vyjednávání s policií se ale vzdal.

Střelbou chtěl údajně "vyřešit problém s nepřizpůsobivými obyvateli", rasový motiv útoku se ovšem nepotvrdil. Přitom v minulosti měl Juhász s rodinou dobré vztahy, dřív s nimi dokonce obchodoval a prodával s nimi auta.

Obžaloba tvrdila, že si policista vraždu důkladně naplánoval. Psychiatrické posudky však ukázaly, že střelec nebyl v době spáchání činu zcela příčetný. "Je mi velmi líto, co se stalo. Nemám k tomu co dodat," řekl obžalovaný podle medií před Specializovaným trestním soudem, který se na Slovensku zabývá nejzávažnějšími případy kriminality.

K vraždě se Juhász přiznal a nic nenamítal ani proti obžalobě, což soudu umožnilo zkrátit celý proces. Soudci se tak zaměřili pouze na výpovědi svědků, které mohly ovlivnit výši trestu.

Rozsudek je pravomocný, obžalovaný i prokurátor se zřekli práva na odvolání. Krom odnětí svobody byla Juhászovi nařízena také psychiatrická léčba.