Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český kamioňák zkolaboval, ujel však ještě 10 km: Jak je to možné?

Kamion s českým řidičem, který zkolaboval, se řítil po německé dálnici (ilustrační foto)
Kamion s českým řidičem, který zkolaboval, se řítil po německé dálnici (ilustrační foto)  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: simao, ČTK - 
21. března 2013
18:20

Německá policie dnes objasnila okolnosti středečního dramatu, které se odehrálo na dálnici u našich západních sousedů. Čtyřicetitunový kolos se zde nekontrolovaně valil po vozovce, jeho český řidič však byl v bezvědomí. Ujel ještě 10 kilometrů a to vše díky tempomatu.

Když český řidič (48) upadl do bezvědomí, jel jeho kamion jel dál. A to podle německé dálniční policie díky zapnutému tempomatu. Zastavil se až po deseti kilometrech.

Místy sice auto drhlo o středová svodidla, pokračovalo však ve své cestě dále. A se zastavením kolosu si marně lámala hlavu i policie. Jako zázrakem se při téhle zběsilé jízdě nikdo nezranil. Tedy až na řidiče.

Ten po záchvatu mrtvice bojuje dál o život v nemocnici v Heidelberu. Zdravotní problémy jej postihly ve středu ráno na dálnici A6 na jihozápadě Německa nedaleko města Bad Rappenau.

Policie pak dnes vyhodnotila údaje z tachografu kamionu a oznámila, že rozjetý stroj se podle ní zastavil samovolně poté, co ve stoupání vjel do travnatého oddělovacího pruhu.

Bezpečnost, nebo peníze: Co je důležitější?

Na nehodu přitom zareagoval i německý autoklub ACE. A žádá úpravu zákonů. Chce, aby majitelé spedičních firem povinně vybavili své nákladní vozy bezpečnostním zařízením, které by tempomat v obdobných případech odpojilo.

Mluvčí ACE Rainer Hillgärtner připomněl, že vlaky jsou vybaveny tzv. tlačítkem bdělosti, které musí strojvedoucí v určitých intervalech spínat. Dodal, že takový bezpečnostní prvek je k dispozici i pro kamiony. Kvůli ceně ale firmy toto zařízení prý neinstalují.

santini ( 22. března 2013 18:20 )

Ten umře ve stoje

nojasne ( 21. března 2013 19:03 )

Na mrtvici umírají i zdraví lidé ve dvaceti.

ejvm1712 ( 21. března 2013 18:43 )

Budeme si muset zvyknout na podobné situace,když se odchod do důchodu prodloužil. Takže nebude nic divného,když za volantem zemře 70 muž při rozvozu dejme tomu piva či pečiva. Stomatolog zkolabuje při vrtání zubů,prodavačka se zkácí za pultem,pekař spadne do pece,peratér šmikne a zemře během toho co operoval. Mám pokračovat dál?

santini ( 21. března 2013 18:41 )

To budou ještě jiný rekordy,až budeme chodit do důchodu v 70 .

Zobrazit celou diskusi