Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko v hledáčku teroristů: Hrozí útok, či budování základen?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: psch, ČTK - 
20. března 2013
20:59

Ideálním cílem zájmů teroristů je Česká republika. Alespoň to hlásá zpráva ministerstva. Podle ní se díky neutrálnímu postavení v současném světě hodí právě Česko jako základna, odkud by teroristé mohli operovat i jako místo, kam by mohli směřovat své útoky.

Strategie ČR v boji proti terorismu na letošní rok upozorňuje, že by se Česká republika díky své mezinárodní pozici a postavení mohla stát zemí, do které teroristé přesunou těžiště svých aktivit.

Největším rizikem pro ČR je však podle dokumentu to, že je nejen tranzitním místem pro lidi podezřelé z terorismu, ale i prostorem pro jejich krátkodobý pobyt.

Riziko útoku trvá

"Ačkoliv se území České republiky zatím nestalo dějištěm žádné akce označitelné za teroristický útok klasického charakteru, riziko uskutečnění takového útoku stále trvá," píše ministerstvo vnitra.

"V neposlední řadě mohou být potenciálním rizikem vztahy České republiky a státu Izrael a podpora tomuto státu vyjadřovaná na mezinárodní scéně," poznamenalo vnitro. Podle něho je však úroveň připravenosti ochrany obyvatelstva srovnatelná s jinými vyspělými státy světa.

Hrozba z řad imigrantů

Hlavní prioritou ČR v boji proti terorismu zůstává zejména zlepšování komunikace a spolupráce mezi zainteresovanými subjekty. Státní orgány by však neměly podceňovat ani riziko radikalizace některých občanů ČR, věnovat by se měly podle strategie také začleňování cizinců do společnosti.

"Hrozba ze strany některých imigrantů bude nadále narůstat. Nebezpečné podhoubí pro radikalizaci představuje stále narůstající počet uzavřených národnostních enkláv, které zatím v České republice vznikaly převážně z ekonomických důvodů," varuje materiál.

Zobrazit celou diskusi