Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Indka 12 let nejí: Obžalovali ji z pokusu o sebevraždu

Indický soud se zabývá případem Irom Šarmilové, která už 12 let drží protestní hladovku
Indický soud se zabývá případem Irom Šarmilové, která už 12 let drží protestní hladovku  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
4. března 2013
22:20

Z pokusu o sebevraždu byla dnes před soudem v Indii obžalována žena, která drží 12 let hladovku, aby poukázala na zákon, jenž dává mimořádné pravomoci armádě. Za svoje hladovění může sedět až rok v base.

Irom Šarmilaová se naposledy dobrovolně najedla v listopadu 2000 a od té doby je proti své vůli krmena sondou. Bude-li uznána vinnou, může dostat roční trest vězení.

Šarmilaová protestuje proti tomu, že v oblastech častých konfliktů může armáda jednat podle speciálního zákona, který vojákům umožňuje beztrestně zatýkat a zabíjet. Policii dává velké pravomoci při prohlídkách domů a občanů.

Krmí ji sondou

Šarmilaová byla zatčena tři dny po zahájení hladovky a od té doby je krmena sondou. Podle zákona musí být jednou za rok propuštěna, aby se zjistilo, zda nezačne dobrovolně znovu jíst. Jestliže to neudělá, je znovu zadržena.

Soud, před nímž stanula dnes, se týká záležitosti z roku 2006. Šarmilaová se tehdy zúčastnila protestu v Dillí. Policie ji ze shromáždění vyvedla, hospitalizovala ji a obvinila ji z pokusu o sebevraždu. Z toho ji dnes také obžaloval soudce. Žena, která se v síni objevila se sondou v nose, se k vině nedoznala.

Sebevraždu odmítá

"Miluji život. Nechci si ho sama vzít, ale chci spravedlnost a mír," řekla. Soudce proces odročil na 22. května. Žena odcházela ze soudní síně volná a řekla, že bude "v protestu pokračovat, dokud nebude zákon o mimořádných pravomocech zrušen". Její příznivci uspořádali před soudní budovou protest a žádali na něm totéž.

Indičtí ochránci lidských práv upozorňují, že ozbrojené složky zákon využívají nejenom při zatýkání, ale také mučení a zabíjení, které je často zinscenováno v podobě přestřelek.

japos22 ( 5. března 2013 12:42 )

12 let bych bez jídla nevydržel

qwerty1805 ( 5. března 2013 10:51 )

A já bych zakázal takovejm týpkům jako an.machester počítač možná je to rom z anglie nebo je to někdo na heráku.

monza ( 5. března 2013 06:46 )

Český právní řád už sebepoškozování nezná. A proto to není trestné, leda že by tě někdo navedl, spáchat sebevraždu. To by pro něj už trestné bylo.

osel ( 4. března 2013 23:44 )

Je možné považovať pokus o samovraždu za trestný čin?

Zobrazit celou diskusi