Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak: Americkou holčičku (2) vyléčili lékaři z nákazy virem HIV

Autor: shp, ČTK - 
4. března 2013
10:22

Díky snaze a odhodlanosti lékařů bude mít normální život. Americkým vědcům se podařilo s pomocí standardních medikamentů vyléčit holčičku z Mississippi, která se narodila nakažená virem HIV. Už téměř rok přitom nebere žádné léky.

Holčičce je nyní dva a půl roku a nejeví žádné známky infekce. V Atlantě o tomto úspěchu na konferenci věnované retrovirům a infekcím informovala doktorka Deborah Persaud. „Dokazuje to možnost léčit nákazu HIV u dětí,“ řekla.

Léčba běžnými léky

V případě holčičky z Mississippi byly nasazeny běžné medikamenty používané při léčbě dětí nakažených HIV. Lékaři se domnívají, že se podařilo virus zničit dříve, než se stačil "ukrýt" do takzvaných spících buněk. Ty se většinou při vysazení medikace aktivují.

Matka má HIV

Holčička se narodila v malé nemocnici matce, u níž těsně před porodem diagnostikovali nákazu HIV. V době těhotenství nebyla léčena, takže lékaři předpokládali, že dítě bude velmi pravděpodobně infikováno také. Bylo proto převezeno k léčbě do univerzitní nemocnice v Jacksonu. Doktorka Hannah Gay nasadila kombinaci tří běžných antivirových preparátů 30 hodin po narození dítěte, tedy ještě předtím, než bylo onemocnění potvrzeno laboratorně.

Již druhý případ vyléčení HIV

Za prvního člověka vyléčeného z nákazy HIV je považován Timothy Ray Brown. U něj se před pěti lety výsledku dosáhlo složitou léčbou leukemie. Zahrnovala zničení jeho imunitního systému a transplantaci kostní dřeně od dárce se vzácnou genetickou odchylkou, zaručující odolnost vůči infekci HIV. Loni se však objevila zpráva, podle níž se v Brownových tkáních našly znovu stopy viru.

mzop ( 4. března 2013 12:43 )

To teda jo.At si kazdej riskuje, jak chce, ale kdyz ceka dite,mel by mit urcitou zodpovednost.Nakazit nenarozene dite takovouto cestou je snad hodno akorat trestu smrti

rumovapalice ( 4. března 2013 11:49 )

škoda že ta její máma je taková kur.va, šu.ká s každým a holčičku nakazí znova,

Zobrazit celou diskusi